MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Βρετανός Υπατος Αρμοστής: Η διαδικασία στο Κυπριακό θα πρέπει να επαναρχίσει σύντομα

Advertisement

Sponsored by exness

Το Κυπριακό δεν αποτελεί δευτερεύον ζήτημα στην ταραγμένη από εντάσεις ευρύτερη περιοχή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο απερχόμενος Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία, Μάθιου Κιντ, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη να επαναρχίσει η διαδικασία σύντομα.

Advertisement

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή την αναχώρησή του από το νησί, ο κ. Κιντ υπεραμύνθηκε της πολιτικής της χώρας του στο θέμα της Συρίας ενώ ανέφερε ότι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για ακυρώσεις τουριστικών κρατήσεων υποστηρίζει την άποψη ότι ο κόσμος δεν υποθέτει αυτόματα ότι η χρήση των Βάσεων συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο για το νησί.

Εξελίξεις στο Κυπριακό

Σχετικά με το ανεπίσημο δείπνο που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στις 16 Απριλίου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Κιντ είπε ότι φαίνεται οι δύο ηγέτες να συμφώνησαν ότι επιθυμούν να υπάρξουν διερευνητικές αποστολές από τον ΟΗΕ και να διασαφηνίσουν τα επόμενα βήματα, κάτι που χαρακτήρισε ως θετικό, λέγοντας ότι αυτό φανερώνει ότι και οι δύο ηγέτες θέλουν να προχωρήσουν.

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη όπως οτιδήποτε συμβεί, να ξεκινήσει σύντομα, διότι, όπως ανέφερε, μετά από μια τόσο μεγάλη καθυστέρηση από το περασμένο καλοκαίρι, και με τα άλλα που επισυμβαίνουν, η διεθνής κοινότητα δεν περιμένει και η πρόκληση να υπάρξει πρόοδος γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

‘Ετσι, όσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο’.

Ανέφερε ότι ο ΟΗΕ θα έχει μεν ένα ρόλο να διαδραματίσει, αλλά εάν οι δύο ηγέτες δεν δείξουν την κατεύθυνση στην οποία θέλουν να κινηθούν, τότε ο διεθνής Οργανισμός δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το ρόλο, υπενθυμίζοντας ότι η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο της Βρετανίας, είπε πως αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί στην παρούσα φάση γιατί δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συζήτησαν οι δύο ηγέτες στο δείπνο. Πρόσθεσε ότι το Λονδίνο υποθέτει ότι θα υπάρξει ένα μέρος της συζήτησης που θα πρέπει να περιλαμβάνει τις εγγυήτριες δυνάμεις και ότι η Βρετανία θα είναι έτοιμη για αυτό.

Θα είμαστε έτοιμοι και αναμένουμε να είμαστε μέρος της προετοιμασίας, της οικοδόμησης κατανόησης, της ανάπτυξης ιδεών, με τον τρόπο με τον οποίο ήμασταν και πριν, αν αυτό είναι χρήσιμο και ευπρόσδεκτο από τα μέρη στην Κύπρο, συνέχισε.

Σχετικά με το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ (πλαίσιο Γκουτέρες) είπε ότι όπως ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ το παρουσίασε τον Ιούλιο, είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και για πρώτη φορά περιέγραψε έναν τρόπο συγκέντρωσης και εξισορρόπησης εκείνων των σημείων.

Πρόσθεσε ότι θα ήταν πραγματικά καλό αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ολοκληρωθεί εκείνο το μέρος της διαπραγμάτευσης.

Σημείωσε ωστόσο ότι το πώς ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί το πλαίσιο Γκουτέρες δεν έχει συζητηθεί. Επομένως, πρόσθεσε, δεν μπορεί να λεχθεί ότι υπάρχει μια μέθοδος χρησιμοποίησής του που να συμφωνήθηκε τον Ιούλιο και να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή.

‘Ήταν μια πολύ χρήσιμη μέθοδος, αλλά θα χρειαστεί να υπάρξει μια συζήτηση, μια συμφωνία για το πώς να χρησιμοποιηθεί, πώς να υπάρξει – από τον πολύ γενικό τρόπο με τον οποίο συζητήθηκε τον Ιούλιο – κάτι που να μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε ένα ώριμο αποτέλεσμα’, συνέχισε.

Υδρογονάνθρακες

Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και πώς αυτές επιδρούν πάνω στις προοπτικές για λύση, ο Υπατος Αρμοστής σημείωσε ότι τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες έχουν προκαλέσει ‘εντάσεις και αμοιβαία δυσπιστία’.

Εξέφρασε τη θέση ότι αναγκαστικά οι εξελίξεις στο θέμα των υδρογονανθράκων καθώς και οι σχέσεις όπως εξελίσσονται τελευταίως μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αποτελούν μέρος του κλίματος αυτή τη στιγμή και θα ληφθούν υπόψη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

‘Αν και δεν είναι άμεσα μέρος της διαδικασίας και ποτέ δεν ήταν, τώρα αποτελούν μέρος του κλίματος, στο οποίο η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί’, ανέφερε.

Ο κ. Κιντ είπε επίσης ότι εάν οι υδρογονάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για επίτευξη συμφωνίας αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς να υπάρχει καθόλου επαφή μεταξύ των μερών επί του θέματος. Το πώς και το πότε θα μπορεί να γίνει αυτό, εξαρτάται από τα ίδια τα μέρη, ανέφερε.

Το Κυπριακό δεν αποτελεί δευτερεύον ζήτημα

Ο Υπατος Αρμοστής απέρριψε τη θέση ότι το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην ταραγμένη από εντάσεις και πολέμους ευρύτερη περιοχή καθιστά το Κυπριακό δευτερεύον ζήτημα. Εξήγησε ότι τουναντίον, μια λύση στο Κυπριακό θα μπορεί να αποτελέσει ένα παράγοντα που θα συμβάλει στη διευθέτηση άλλων προβλημάτων καθώς και παράδειγμα για το πώς μπορούν να επιλυθούν προβλήματα στην περιοχή.

‘Ετσι, η ετοιμότητα να υποστηρίξουμε τους ηγέτες για να καλύψουν το τελευταίο έδαφος και να υπάρξει μια επιτυχία σε αυτή την περιοχή – όπου υπάρχει τόσο μικρή επιτυχία- είναι όλο και μεγαλύτερη, αλλά πάντα υπό τη δική τους καθοδήγηση’, τόνισε ο κ. Κιντ.
Ανέφερε επίσης ότι ‘όσο πιο σταθερός είναι ο τόπος, τόσο το καλύτερο για αυτή τη δύσκολη περιοχή’.

Συρία και Βάσεις

Ο κ. Κιντ είπε ότι η επιχείρηση των τριών χωρών (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία) στις 14 Απριλίου κατά εγκαταστάσεων στη Συρία ήταν πολύ συγκεκριμένη και πολύ περιορισμένη καθώς και σχεδιασμένη ώστε να περιορίσει τον κίνδυνο αντιποίνων. Σκοπός της ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, να στείλει ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα ότι η διεθνής κοινότητα δεν αποδέχεται τη χρήση χημικών όπλων.
Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, είπε, έπρεπε να υπάρξει μια πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη επιχείρηση ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους για αντίποινα.

‘Κατά την άποψή μας, ο ευκολότερος τρόπος για να επιτύχουμε αυτό το σκοπό ήταν να χρησιμοποιήσουμε αεροσκάφη που απογειώθηκαν από τις Βάσεις. Αλλά αναγνωρίζουμε απόλυτα – και η Πρωθυπουργός το ανέφερε στον Πρόεδρο, ο υπουργός Άμυνας μας το ανέφερε, εγώ προσωπικά μίλησα με διάφορους, υπήρξαν πολλές επαφές- αναγνωρίζουμε λοιπόν απόλυτα ότι η χρήση των Βάσεων προκαλεί ανησυχία στην Κύπρο, έτσι εμείς είπαμε ότι θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι στο μέτρο του δυνατού, αν υπάρχει κίνδυνος αντιποίνων που να προκαλέσει προβλήματα στην Κύπρο και τις Βάσεις, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί’, ανέφερε.

Αναγνωρίζουμε, είπε, ‘ότι χρησιμοποιώντας τις Βάσεις με τον τρόπο που το πράξαμε, δημιούργησε ένα ενδεχόμενο -που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη -της ανάγκης να προστατεύσουμε όλο αυτό το νησί, αν θέλετε, ή τουλάχιστον τις Βάσεις και γύρω από τις Βάσεις, και το κάνουμε αυτό και το έχουμε πει και στην κυβέρνηση’.

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση από την Βρετανίδα Πρωθυπουργό προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την επιχείρηση, είπε ότι η ενημέρωση έγινε λίγες ώρες μετά την επιχείρηση, ενώ στην ερώτηση εάν θα έπρεπε να τον ενημερώσει προηγουμένως, είπε ότι στην ιδανική περίπτωση ναι, αλλά η φύση αυτών των επιχειρήσεων είναι τέτοια που οι αποφάσεις λαμβάνονται λίγο πριν εφαρμοστούν ενώ για επιχειρησιακούς λόγους και λόγους ασφαλείας πρέπει να διεξάγονται με τον πιο γρήγορο και ασφαλή τρόπο.

Σε ό,τι αφορά τη σημασία των Βάσεων για τη Βρετανία, είπε ότι είναι πολύ σημαντικές καθώς η πείρα έδειξε ότι οι απειλές για την ασφάλεια της χώρας (της Βρετανίας) προέρχονται και από πολύ μακριά.

Εφερε ως παράδειγμα το Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι η χρήση των Βάσεων στο Ακρωτήρι ήταν πολύ σημαντική για τις επιχειρήσεις εκεί.

«Δεν νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο υπήρχε κάποια αίσθηση στην Κύπρο ότι αυτό που κάναμε χρησιμοποιώντας το Ακρωτήρι για να στηρίξουμε την εκστρατεία στο Αφγανιστάν έφερε την Κύπρο σε κάποιο είδος κινδύνου. Πιστεύω λοιπόν ότι η υπόθεση, πως, χρησιμοποιώντας το Ακρωτήρι, τίθεται σε κίνδυνο η Κύπρος, είναι στην πραγματικότητα λανθασμένη», είπε.

Υπογράμμισε ακόμη ότι το γεγονός πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για ακυρώσεις κρατήσεων από τουρίστες φαίνεται να υποστηρίζει την άποψη ότι ο κόσμος δεν υποθέτει αυτόματα ότι η χρήση των Βάσεων συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network