MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Οζερσάι για Φυσικό Αέριο: «Η κλεψύδρα αδειάζει…»

Advertisement

Sponsored by exness

 Η κλεψύδρα αδειάζει στο θέμα του φυσικού αερίου, δήλωσε επιστρέφοντας από την Άγκυρα ο Οζερσάι  – Συναντήθηκε με τον Τσαβούσογλου

Advertisement

Η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα για τους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί, δήλωσε χθες βράδυ, επιστρέφοντας από την Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ ο «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Οζερσάι είπε ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να συναντηθεί με την τ/κ και εάν υπάρχει μια ενδιάμεση φόρμουλα, μια συμφωνία, «θα είναι ωφέλιμο να το κάνουμε αυτό άμεσα. Εάν δεν κάνουν βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, εμείς θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας εντός ενός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος. Πλέον ήρθε η ώρα για γεώτρηση».

Ο κ. Οζερσάι επανέλαβε τη θέση ότι η τ/κ πλευρά δεν θέλει να πάρει ένα μερίδιο ανάλογα με το τι θα αποφασίσει κάποιος, χρειάζεται η συγκατάθεσή της και πρέπει να αποφασίζει σε κάθε επίπεδο.

Ο «υπεξ» δήλωσε ότι στη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε και το θέμα του χρηματοδοτικού μοντέλου της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» που έχει σημασία για την τ/κ πλευρά, λέγοντας ότι εργάζονται στην «κυβέρνηση» πάνω σε ένα νέο μοντέλο που αφορά τη χρηματοδότηση της «επιτροπής». Θέλουμε να συνεχίσει να αποτελεί εσωτερικό ένδικο μέσο στο πλαίσιο των προδιαγραφών που θέτει το ΕΔΑΔ, ανέφερε ο κ. Οζερσάι.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι έκανε επίσης λόγο για άδικη κατάσταση στο «νότο» όσον αφορά τις περιουσίες των Τ/κ, λέγοντας ότι ενώ στο «βορρά» υπάρχει ένα εσωτερικό ένδικο μέσο (η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας») δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για τις περιουσίες που είχαν οι Τ/κ πριν το 1974 στο «νότο». «Ήρθε η ώρα να μεταφέρουμε αυτή την άδικη κατάσταση στα διεθνή φόρα».

Ο τ/κ Τύπος αναφέρεται στη δίωρη χθες συνάντηση του «υπεξ» με τον Τούρκο ΥΠΕΞ και δίδει έμφαση στις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το θέμα των υδρογονανθράκων. Η Χαλκίν Σεσί σημειώνει επίσης ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως είναι μάταια όνειρα των Ε/κ η θέση «για μηδενικό στρατό, μηδενικές εγγυήσεις», προσθέτοντας ότι «τους συμβουλέψαμε να ξυπνήσουν από αυτά τα όνειρα, αλλά ακόμα δεν το έχουν κάνει».

Η Χαβαντίς σημειώνει ότι και οι δύο έστειλαν αυστηρές προειδοποιήσεις προς την ε/κ πλευρά, με τον αρθρογράφο Μετέ Τουμερκάν να γράφει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί πρέπει να γυρίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «αλλά σε πιο τραπέζι; Σε περίπτωση που αυτό θα είναι επικεντρωμένο σε διαπραγματεύσεις για λύση». Ο Τουμερκάν λέει ότι ένας μόνος του δεν μπορεί να χορέψει ταγκό και πως η ε/κ πλευρά είναι αυτή που επωφελείται από την υφιστάμενη κατάσταση και αντί για ταγκό χορεύει τουίστ. Σίγουρα όμως, σημειώνει, μεταξύ των ηγετών πρέπει να υπάρχει διάλογος και θα υπάρξει, θεωρώντας βέβαιο ότι «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι ηγέτες σύντομα θα συναντηθούν σε ένα κοινωνικό δείπνο».

Σε αυτό το δείπνο, συνεχίζει ο Τουμερκάν, μπορεί να προκύψει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ή επισημοποίηση του υφιστάμενου αδιεξόδου, υποστηρίζοντας ότι με βάση τα στοιχεία μέχρι στιγμής υπερισχύει δυστυχώς το δεύτερο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network