MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Διζωνική… παγίδα για τον Νικόλα

Advertisement

Sponsored by exness

Του Γιάννη Αντωνίου

Κορύφωση της πίεσης που ασκείται στον Νικόλα Παπαδόπουλο θα πρέπει να αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες από την εσωκομματική αντιπολίτευση, στον ακήρυχτο αλλά ανοικτό πόλεμο που μαίνεται στο ΔΗΚΟ τα τελευταία χρόνια.

Advertisement

Το νέο επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Βουλευτή Άγγελο Βότση δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αλλά κυρίως καταδεικνύει την αδυναμία του Νικόλα Παπαδόπουλου να συγκεντρώσει γύρω του ΔΗΚΟϊκά στελέχη της πρώτης γραμμής, τα οποία είναι υπερπολύτιμα στην εκλογική κούρσα. Η κατηγορία ότι δεν αξιοποιεί στελέχη με πολιτική, εκλογική και επικοινωνιακή εμπειρία ακούγεται ολοένα και εντονότερα, ισχυρισμός ο οποίος απορρίπτεται από στελέχη του επιτελείου του, σύμφωνα με τα οποία «κανείς δεν περισσεύει σ’ αυτή την προσπάθεια».

Ο Βουλευτής Άγγελος Βότσης παρόλον ότι χρεώνεται στην ομάδα Καρογιάν εντούτοις σε μεγάλο βαθμό έχει καταφέρει να παραμείνει πολιτικά αυτόφωτος και διατηρεί κανάλια επικοινωνίας με τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Η πίεση που του άσκησε καλώντας τον να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το θέμα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας είναι σημάδι των διαφωνιών που υπάρχουν εντός του ΔΗΚΟ αλλά την ίδια ώρα δείχνει και τις πολιτικές αντιφάσεις ανάμεσα στις δυνάμεις που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ μέχρι το Κίνημα Οικολόγων και το Κίνημα Αλληλεγγύη.

Στο στοιχείο αυτό επενδύουν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Νικόλα Παπαδόπουλο, που τον καλούν να τοποθετηθεί ξεκάθαρα εάν εκφράζει την πολιτική του ΔΗΚΟ που αποδέχεται τη Διζωνική ή αν την αποκηρύσσει, όπως κάνουν οι πολιτικοί του συνεργάτες, Μαρίνος Σιζόπουλος και Ελένη Θεοχάρους. Για τον Νικόλα Παπαδόπουλο και το ΔΗΚΟ το ερώτημα είναι πολύ απλό αλλά αποφεύγει να το απαντήσει υπό το φόβο ότι μπορεί να ενεργοποιήσει αντιδράσεις εντός του συνασπισμού που τον στηρίζει. Επιπλέον, με τυχόν αποκήρυξη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας μπορεί να ικανοποιήσει το ακροατήριο των κομμάτων που στηρίζουν την υποψηφιότητά του ή ακόμη καλύτερα για τον ίδιο να αλιεύσει ψηφοφόρους από το χώρο του ΔΗΣΥ μέχρι και το ΕΛΑΜ. Κάτι τέτοιο όμως θα σημάνει το γκρέμισμα των γεφυρών με τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, ιδιαίτερα από την Αριστερά, στους οποίους επενδύει τα μέγιστα για τον δεύτερο γύρο. Επιπλέον αυτού, η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου έχει να αναμετρηθεί και με την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος επίσης έχει αποκηρύξει τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Παρόλον ότι από τις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον φαίνεται ότι ο Γιώργος Λιλλήκας δεν είναι ο αντίπαλός του Νικόλα Παπαδόπουλου στη μεγάλη μάχη για τον δεύτερο γύρο, εντούτοις είναι προφανές ότι και οι δύο απευθύνονται στο ίδιο ακροατήριο, τόσο στο Κυπριακό όσο και σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης. Προφανής είναι και ζημιά που προκαλεί στην υποψηφιότητα Παπαδόπουλου η αυτόνομη διεκδίκηση της προεδρίας από το ΕΛΑΜ, όπου επίσης ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ διατηρεί ερείσματα.

Στο επιτελείο Παπαδόπουλου εκτιμούν ότι ζητούμενο είναι η εξασφάλιση της εκλογικής δύναμης των κομμάτων που στηρίζουν την υποψηφιότητά του, κάτι που εάν επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό θα θέσει τις βάσεις για να εξασφαλίσει το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο. Σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτηθεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια διότι τα όποια κέρδη από εισροή ψήφων από άλλους χώρους θα εκμηδενιστούν. Στο επιτελείο Παπαδόπουλου εκφράζουν επίσης ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πολυσυλλεκτικότητα της υποψηφιότητάς του.

Στο στρατόπεδο Σταύρου Μαλά εκτιμούν ότι το προβάδισμα του Νικόλα Παπαδόπουλου μειώνεται συνεχώς και ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές αρκεί για την ανατροπή και μάλιστα με καθαρή διαφορά. Πρόβλημα για την υποψηφιότητα Μαλά αποτελούν οι διαρροές ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων προς άλλους υποψηφίους καθώς και η αδυναμία να συγκεντρώσει υποστήριξη από άλλους χώρους. Αδυναμία εντοπίζεται επίσης στην προσέλκυση προσωπικοτήτων πέραν του χώρου του ΑΚΕΛ και της ευρύτερης Αριστεράς. Σ’ αυτά τα δύο σημεία εστιάζεται τις τελευταίες μέρες η προσπάθεια του κομματικού μηχανισμού, με έμφαση στην προσωπική επαφή με τους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα με τους απογοητευμένους και εκείνους που έδειξαν να απομακρύνονται και να αποστασιοποιούνται τα τελευταία χρόνια. Στο επιτελείο Μαλά προβλέπουν ότι παρά τις οργανωτικές και επικοινωνιακές αδυναμίες που παρατηρούνται οι δημοσκοπικές επιδόσεις έχουν βελτιωθεί κατά πολύ, γεγονός που αποδίδεται στη βελτίωση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, η οποία ωστόσο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Ικανοποίηση προκαλούν επίσης τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου.

Στο επιτελείο Μαλά θα δώσουν μάχη ώστε να αναστρέψουν τη δημοσκοπική εικόνα που θέλει τον Νικόλα Παπαδόπουλο να έχει την παράσταση νίκης στον πρώτο γύρο και ότι είναι ο μόνος που κερδίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network