MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Τα ταξίδια του Σπανού στην Τουρκία μέσω Τύμπου… «έκαψαν» την υποψηφιότητα

Advertisement

Sponsored by exness

Ανήσυχη ηρεμία επικρατεί στο Προεδρικό ενόψει της διάσκεψης στο Crans-Montana της Ελβετίας για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις κατά κύριο λόγο, αλλά και για τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα των διαπραγματεύσεων.

Advertisement

Η άτεγκτη στάση της Τουρκίας δεν επιτρέπει αισιοδοξία ότι θα προκύψει μετακίνηση της Άγκυρας ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για πρόοδο. Ωστόσο, το πάθημα του 2003 δεν επιτρέπει εφησυχασμό και στο Προεδρικό επεξεργάζονται το plan B για αποτροπή αιφνιδιασμού σε περίπτωση που υπάρξει τουρκική κίνηση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι στην πρόσφατη συνάντηση των πρωθυπουργών της Τουρκίας και της Ελλάδας στην Αθήνα διαπιστώθηκε χάσμα απόψεων. Ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη «θα παίξουν τα ρέστα τους» στο ελβετικό θέρετρο, με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε να επιχειρεί «να γεφυρώσει τα αγεφύρωτα», στην τελευταία ίσως κορυφαία πράξη του στο Κυπριακό. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο γενικός γραμματέας βρίσκεται σε αναζήτηση διαδόχου του Νορβηγού διπλωμάτη, ο οποίος ενδιαφέρεται να διεκδικήσει βουλευτική έδρα στη χώρα του τον Σεπτέμβριο.

Πάντως όλα δείχνουν ότι τα Ηνωμένα Εθνη και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την προσπάθεια χωρίς να το παλαίψουν. Και για το λόγο αυτό προβαίνουν σε προετοιμασίες για μακρά παραμονή στο θέρετρο Γκραντ Μοντάνα, οι οποίες δεν αποκλείεται να διαρκέσουν 15 και πλέον ημέρες. Ο σχεδιασμός δεν είναι άσχετος με την προγραμματισμένη για τις 13 Ιουλίου γεώτρηση της Τοtal στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Τα Ηνωμένα Έθνη και πιο συγκεκριμένα ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε επέλεξε το Γκραντ Μοντάνα αντί της Γενεύης, γιατί έχει την άποψη ότι η διαμονή των δύο αντιπροσωπειών στον ίδιο χώρο (όπως έγινε και στο θέρετρο Μοντ Πελεράν), επιτρέπει τη δημιουργία καλύτερου κλίματος. Αυτή ταην άποψη δεν τη συμμερίζονται πάντως όλοι αλλά δεν είναι καιρός για… παράπονα.

Το ραντεβού στην Ελβετία θα κρίνει πολλά και για τη συνέχεια και ασφαλώς θα δώσει τροφή για την προεκλογική περίοδο. Εάν υπάρξει πρόοδος και μπούμε σε τελική ευθεία για λύση τότε το σκηνικό αλλάζει άρδην. Εάν αντιθέτως υπάρξει ναυάγιο ή αδιέξοδο, τότε τα πράγματα παίρνουν άλλη μορφή. Σε κάθε περίπτωση η Ελβετία θα αποδειχθεί καταλυτική για πολλούς και για πολλά.

Τα κόμματα και τα επιτελεία των υποψηφίων βρίσκονται σε στάση αναμονής, εκτός από το «στρατηγείο» του Νικόλα Παπαδόπουλου, όπου οι ρυθμοί είναι έντονοι.

Το ενδιαφέρον παραμένει στο ΑΚΕΛ όπου τα πράγματα είναι σχεδόν στάσιμα, μετά το ναυάγιο με τον Μάικ Σπανό. Πληροφορίες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα στο κομματικό παρασκήνιο υποστηρίζουν ότι τα ταξίδια του Μάικ Σπανού στην Τουρκία μέσω του αεροδρομίου της Τύμπου ήταν ένας από τους σοβαρούς λόγους για τους οποίους δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος. Στην περιβόητη πλέον συνέντευξη στο Sigma o Μάικ Σπανός ρωτήθηκε από τον Χρύσανθο Τσουρούλλη για το εν λόγω θέμα αλλά απέφυγε να απαντήσει. Ωστόσο στα γραφεία ενός κόμματος στις ελεύθερες περιοχές έφθασαν στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποηθούν εναντίον του «για να κάψουν την υποψηφιότητά του», όπως χαρακτηριστικά ελέχθη.

Ενδιαφέρον όμως υπάρχει και στο Προεδρικό αλλά και στο κυβερνών κόμμα γιατί από το αποτέλεσμα της διάσκεψης στο Crans-Montana θα εξαρτηθούν και οι βηματισμοί του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος ναι μεν προσανατολίζεται για δεύτερη θητεία αλλά προς το παρόν δεν άνοιξε τα χαρτιά του. «Η Ελβετία θα κρίνει πολλά» είναι η πρόβλεψη πολιτικών στελεχών για τις επόμενες κινήσεις του Νίκου Αναστασιάδη.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal