MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Πιάσαμε τους τρομοκράτες, λέει το Κρεμλίνο – Στους 93 οι νεκροί

Advertisement

Sponsored by exness

Ο αρχηγός της FSB έχει ενημερώσει τον Πούτιν σχετικά με τις συλλήψεις – Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός των νεκρών – Η Δύση προειδοποιούσε για επιθέσεις

Στη σύλληψη 11 ατόμων, τα 4 εκ των οποίων συμμετείχαν άμεσα στην τρομοκρατική επίθεση στον συναυλιακό χώρο «Crocus», έχουν προχωρήσει οι Αρχές της Μόσχας, σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε ο επικεφαλής της FSB στο Κρεμλίνο και αναπαράγει το RIA Novosti.

Advertisement

Για τη σύλληψη των τρομοκρατών, ο αρχηγός της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών,  Αλεξάντερ Μπορτνίκοβ έχει ενημερώσει σχετικά τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ο διευθυντής της FSB ανέφερε στον Πούτιν για τη σύλληψη 11 ατόμων, μεταξύ τους και οι τέσσερις τρομοκράτες που συμμετείχαν άμεσα στην τρομοκρατική επίθεση», ανέφερε το προεδρικό γραφείο, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό συνεργών των τρομοκρατών.

Συγκλονιστικά βίντεο

Στους 93 οι νεκροί – Η Δύση προειδοποιούσε για επιθέσεις

Το δικό της «Μπατακλάν» βιώνει από χθες η Ρωσία όταν ένοπλοι εισέβαλαν στο συναυλιακό χώρο «Crocus City Hall» του Κρασνογκόρσκ κοντά στη Μόσχα και εκτέλεσαν εν ψυχρώ – σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας – 93 άτομα, με «τον αριθμό των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί».

Ο υπουργός Υγείας της Ρωσίας Μιχαήλ Μουράσκο δήλωσε τα ξημερώματα ότι 115 άνθρωποι νοσηλεύονται -πέντε από αυτούς είναι παιδιά. Οι μουσικοί του συγκροτήματος Picnic δεν τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών, δήλωσε στο TASS ο διευθυντής του Γιούρι Τσερνισέφσκι.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στους τραυματίες της επίθεσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε, μέσω ανάρτησης στο Telegram, η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Αμερικανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να επιβεβαιώσουν ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησε την επίθεση στη Μόσχα, ενώ τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Βρετανία είχαν προειδοποιήσει τη Ρωσία για απειλή τρομοκρατικών ενεργειών. Από την πλευρά της η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει τα περί ανάλυψης ευθύνης, με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να εκφράζει την καχυποψία της για την αντίδραση των ΗΠΑ να ισχυριστεί αμέσως ότι η Ουκρανία δεν εμπλέκεται στο περιστατικό.

Το Reuters ανέφερε ότι έγινε ανάρτηση σε κανάλι του Ισλαμικού Κράτους στο Telegram: «Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση χριστιανών στην πόλη Κρασνογκόρσκ στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας, της Μόσχας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στο σημείο πριν αποσυρθούν με ασφάλεια στις βάσεις τους».

Το Ισλαμικό Κράτος, από την πλευρά του, ισχυρίζεται ότι οι άνδρες του υποχώρησαν με ασφάλεια στη βάση τους.

Εκπρόσωπος της Ερευνητικής Επιτροπής δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς επί του παρόντος να πει οτιδήποτε σχετικά με τους δράστες της πολύνεκρης επίθεσης, ενώ ανέφερε ότι οι άγνωστοι που πραγματοποίησαν την τρομοκρατική επίθεση ήταν οπλισμένοι με τουφέκια Καλάσνικοφ και είχαν άφθονα πυρομαχικά.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλέξει ένα προσαρμοσμένο τουφέκι Καλάσνικοφ, πολλά φυσίγγια και πυρομαχικά για αυτόματα όπλα και ένα κιτ ζώνης που χρησιμοποιούσαν οι τρομοκράτες. Έχουν αρχίσει να γίνονται βαλλιστικές έρευνες σε όπλα και οπλισμό.

Οι αρχές αναζητούσαν ένα λευκό αυτοκίνητο τύπου σεντάν μάρκας Renault, εικάζοντας ότι είναι το όχημα το οποίο χρησιμοποίησαν οι ένοπλοι δράστες στην αιματηρή επίθεση στο «Crocus City Hall».

Οι τρομοκράτες φέρεται να τράπηκαν σε φυγή με ένα λευκό Renault Symbol με φιμέ πίσω τζάμι, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti που έδωσε και τη φωτογραφία στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα το συγκεκριμένο όχημα εντοπίστηκε μέσα από ένα βίντεο που κατέγραψε κάμερα αυτοκινήτου περνώντας έξω από τον συναυλιακό χώρο όπου φαίνεται να βγαίνουν άνδρες κρατώντας όπλα.

Εκτός από το όχημα, το φως της δημοσιότητας είδε και μια άλλη φωτογραφία που φαίνονταν δύο άτομα μέσα σε ένα λευκό όχημα που εικάζεται ότι είναι των δραστών.

Σύμφωνα με το TASS, τα ξημερώματα του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο κτίριο. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετείχαν συνολικά τρία ελικόπτερα. Περισσότερα από 320 άτομα συνεχίζουν να εργάζονται επί τόπου. Τα ερείπια καθαρίζονται επίσης και διεξάγονται έρευνες.

Ο Πούτιν απέρριπτε τις προειδοποιήσεις

Αυτό που προξενεί εντύπωση, δε, είναι ότι, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε πριν από λίγες ημέρες κατηγορήσει τη Δύση για «προκλητικές δηλώσεις» αναφορικά με την προειδοποίηση για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μόσχα.

«Θα σας υπενθυμίσω τις πρόσφατες, ας το πούμε ευθέως, προκλητικές δηλώσεις από ορισμένες επίσημες δυτικές δομές για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία» έλεγε πριν από τρεις ημέρες. «Όλα αυτά μοιάζουν με προφανή εκβιασμό και μια προσπάθεια εκφοβισμού, αποσταθεροποίησης της χώρας μας» είχε αναφέρει ενώπιον της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB.

Το χρονικό

Όπως συνέβη στο Παρίσι το 2015 όταν ένοπλοi εισέβαλαν στο θέατρο Μπατακλάν και σκότωσαν 90 ανθρώπους, έτσι και την Παρασκευή 22 Μαρτίου του 2024, τουλάχιστον πέντε ένοπλοι εμφανίζονται σε βίντεο να πυροβολούν επανειλημμένα εναντίον πολιτών μέσα στην αίθουσα συναυλιών όπου το ροκ συγκρότημα σοβιετικής εποχής “Picnic” επρόκειτο να εμφανιστεί. Η αίθουσα συναυλιών 6.200 θέσεων στο προάστιο δυτικά της Μόσχας, η οποία βρίσκεται κοντά σε εμπορικό κέντρο που ονομάζεται επίσης Crocus City, ήταν γεμάτη για την παράσταση. Είχαν πουληθεί όλα τα εισιτήρια.

Η συνολική έκταση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο Crocus City Hall μετά την επίθεση με τους πυροβολισμούς και τις εκρήξεις που ακούστηκαν στη συνέχεια είναι 12.900 τετραγωνικά μέτρα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Τα συνεργεία της πυροσβεστικής εργαστήκαν όλη τη νύχτα και κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ενημερωτικά δίκτυα Ria Novosti και TASS, διατάχθηκε αμέσως μετά τους πυροβολισμούς επιχείρηση εκκένωσης. Οι πυροβολισμοί που έπεσαν, όπως ακούγεται στα ηχητικά ντοκουμέντα, είναι πολλοί.

Εντός του κτιρίου ξέσπασε πυρκαγιά ύστερα από εκρήξεις, με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να σπεύδουν στο σημείο. Μάλιστα, όπως φαίνεται, ένα τεράστιο σύννεφο καπνού διακρίνεται πάνω από το κτήριο, ενώ η οροφή του κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Από τα βίντεο φαίνονται οι σκηνές πανικού που επικρατούν όπως και η στιγμή που οι ένοπλοι εισβάλλουν στον χώρο.

Μετά τις επιθέσεις, έγινε γνωστό ότι ακυρώνονται όλες οι μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις στη Μόσχα.

Διεθνής καταδίκη για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

Σημειώνεται ότι στις 7 Μαρτίου η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είχε εκδώσει ειδική πρειδοποίηση για πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες.

Σε μια ομιλία του την Τρίτη στην ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, ο Πούτιν χαρακτήρισε «προκλητικές» τις προειδοποιήσεις της πρεσβείας για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μόσχα, λέγοντας ότι «αυτές οι ενέργειες μοιάζουν με ξεκάθαρο εκβιασμό και πρόθεση να εκφοβίσουν και να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνία μας».

Σε μία πρώτη τοποθέτησή του ο Λευκός Οίκος, αφού καταδίκασε τις τρομοκρατικές ενέργειες, μετέφερε το μήνυμα ότι η Ουκρανία δεν εμπλέκεται στις επιθέσεις.

Οι πυροβολισμοί στον συναυλιακό χώρο φέρνουν στη συλλογική μνήμη σκηνές από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις του 21ου αιώνα, όπως η επίθεση στο θέατρο Μπατακλάν στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015.

Τη Ρωσία είχε στιγματίσει και η τρομοκρατική επίθεση Nord Ost, μια επίθεση Τσετσένων στο θέατρο της Μόσχας το 2002. Περίπου 40-50 τρομοκράτες είχαν καταλάβει το κατάμεστο θεάτρο Ντουμπρόβκα, κρατώντας 850 ομήρους. Η επίθεση έληξε με το θάνατο τουλάχιστον 170 ατόμων.

Οι ρωσικές αρχές είχαν πραγματοποιήσει πρόσφατα μια σειρά επιδρομών εναντίον ένοπλων ισλαμιστών στην περιοχή της Ινγκουσετίας.

Τον αποτροπιασμό της για την επίθεση σε βάρος αμάχων εξέφρασε και η ΕΕ. «Οι σκέψεις μας είναι με τους Ρώσους πολίτες που επηρεάζονται», επισημαίνεται.

«Οι εικόνες από τη Μόσχα απόψε είναι ανατριχιαστικές», έγραψε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών στο X. «Οι σκέψεις μας πάνε στα θύματα και στους τραυματίες καθώς και στον ρωσικό λαό».

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε επίσης την επίθεση «τρομακτική» και δημοσίευσε: «Το ιστορικό πρέπει να διερευνηθεί γρήγορα. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων».

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα δήλωσε ότι είναι «σοκαρισμένη» από την επίθεση. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε: «Οι σκέψεις μας θα είναι με τα θύματα αυτής της τρομερής, τρομερής επίθεσης με πυροβολισμούς».

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι, αρνήθηκε ότι η Ουκρανία είχε οποιαδήποτε ανάμειξη. «Η Ουκρανία δεν έχει ποτέ καταφύγει στη χρήση τρομοκρατικών μεθόδων», δημοσίευσε στο X. «Τα πάντα σε αυτόν τον πόλεμο θα κριθούν μόνο στο πεδίο της μάχης».

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε στην τραγική επίθεση που σημειώθηκε στην ρωσική πρωτεύουσα, εκφράζοντας την καταδίκη της και την αλληλεγγύη της στις οικογένειες των θυμάτων.Πιο αναλυτικά, η Ιταλίδα πρωθυπουργός ανέφερε σε δήλωσή της: «Η φρίκη της σφαγής άμαχων, αθώων πολιτών στην Μόσχα, είναι απαράδεκτη. Η ιταλική κυβέρνηση καταδικάζει με απόλυτο και σαφέστατο τρόπο τη βάρβαρη αυτή τρομοκρατική πράξη. Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου στα θύματα και στους συγγενείς τους».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και καταδίκασε την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, ενώ μετέφερε τα συλλυπητήρια του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του τουρκικού λαού στον λαό και την κυβέρνηση της Ρωσίας.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network