MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΚΕ: Καμία μεσολαβητική πρόταση από Έιντε

Advertisement

Sponsored by exness

Συζήτηση στην πρόταση Αναστασιάδη και ανταλλαγή απόψεων με Έιντε – Καμία μεσολαβητική πρόταση από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ

Advertisement

Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έχει φέρει μεσολαβητική πρόταση ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Ειντε, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον κ. Ειντε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ο κ. Ειντε συζητά στη βάση της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας και γίνεται ανταλλαγή απόψεων. Σημείωσε πως έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια σοβαρή προσπάθεια από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ, χαρακτηρίζοντας θετικό το γεγονός πως η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας ερμηνεύεται ως μια πρωτοβουλία που όντως μπορεί να οδηγήσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα, το συντομότερο δυνατό, μετά από πέραν των δυο χρόνων διαπραγματεύσεων.

“Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα”, είπε ο Εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως εφόσον ειδικότερα μιλούμε για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων “η ουσιαστική εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτή την προσπάθεια είναι αυτή, που θα διαδραματίσει τον πιο καταλυτικό ρόλο”.

Στις δηλώσεις του ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως “ελπίζουμε, ευχόμαστε και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψη την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, που έγινε αποκλειστικά για να εξυπηρετήσει έναν σκοπό: να αποφύγουμε ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο, και επιτέλους, να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν”.

Πρόσθεσε πως ο κ. `Ειντε θα συνεχίσει τις προσπάθειές του, αναφέροντας πως “ειδικότερα μιλάμε για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων” και  η ουσιαστική εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτή την προσπάθεια είναι αυτή που θα διαδραματίσει τον πιο καταλυτικό ρόλο. Αν προκύψει οτιδήποτε ο κ. Άιντε θα ζητήσει να συναντηθεί και πάλι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς αν ο κ. `Ειντε μετέφερε οποιαδήποτε μεσολαβητική πρόταση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έχει φέρει μεσολαβητική πρόταση ο κ. ‘Ειντε. Συζητά στη βάση της πρότασης του Προέδρου και γίνεται ανταλλαγή απόψεων. Ήταν πολύ εποικοδομητική συζήτηση, γενικότερα”.

Είπε πως “είναι θετικό το γεγονός ότι η πρόταση του Προέδρου ερμηνεύεται ως μια πρόταση, ως μια πρωτοβουλία που όντως μπορεί να οδηγήσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν, μετά από πέραν των δύο χρόνων διαπραγματεύσεις, και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα».

Σε ερώτηση αν ο κ. Ειντε έχει επικοινωνήσει με την Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εξ όσων γνωρίζω υπάρχει και επαφή με την Τουρκία. Αυτή η επαφή, εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί και τις αμέσως επόμενες μέρες και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος να καταλήξουμε σε συμφωνία με βάση την πρόταση του Προέδρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αν όλοι πραγματικά επιθυμούμε την επίλυση του Κυπριακού τότε ναι, υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Εξαρτάται ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του κάθε ενός που εμπλέκεται στη διαδικασία. Άρα, να κάνουμε λίγη υπομονή, και ευελπιστούμε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του κ. Ειντε ότι μεταφέρει ιδέες από την ελληνοκυπριακή πλευρά προς τον κ. Ακιντζί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι ιδέες επικεντρώνονται στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως είναι γνωστή, μέσα από την πρόσφατη δημόσια δήλωση του Προέδρου. Δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό από την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ενδεχομένως να υπάρξουν πολλές άλλες συναντήσεις του κ. Ειντε με τους δύο ηγέτες. Σημείωσε ότι «επειδή μιλάμε ειδικότερα για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων αντιλαμβάνεστε ότι καθοριστικής σημασίας είναι ο ρόλος, η στάση, η προσέγγιση της Τουρκίας έναντι της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Κληθείς να πει κατά πόσο ο κ. `Ειντε βρίσκει πρόσφορο έδαφος από πλευράς του κ. Ακιντζί σε ό,τι αφορά την πρόταση του Προέδρου, είπε ότι «αν θεωρούσε (ο κ. Ειντε) ότι φτάναμε σε ένα αδιέξοδο και ότι αυτή η προσπάθεια δεν φέρνει αποτελέσματα, θα το ανακοινώναμε».

Ερωτηθείς αν παραμένει η προϋπόθεση που είχε θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για προπαρασκευαστική συζήτηση Ελλάδας – Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σχετίζεται άμεσα με το να έχουμε ένα θετικό, τελικό αποτέλεσμα στη Γενεύη. Είναι άμεσα συνυφασμένη η προετοιμασία ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που γίνονται επαφές, ειδικότερα με την Τουρκία».

Σε ερώτηση αν ο κ. Ειντε θα έχει εκ νέου συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα το απόγευμα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αν προκύψει ανάγκη τότε ο κ. Ειντε θα επικοινωνήσει μαζί τους.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Ειντε ότι οι δύο πλευρές επιθυμούν να λύσουν το Κυπριακό τον Ιούνιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει καμία συζήτηση επί Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου ή Σεπτεμβρίου. Αυτό που υπάρχει είναι το ‘συντομότερο δυνατόν’”.

Πρόσθεσε πως “αυτό αποδεικνύεται όχι μέσα από δημόσιες δηλώσεις – δημόσια μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει – αλλά μέσα από πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Και αν όλοι επιθυμούμε να αποφύγουμε ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο και μάλιστα να λύσουμε το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν, η πρόταση του Προέδρου είναι εκεί και έγινε αποκλειστικά για αυτό τον σκοπό».

Ερωτηθείς αν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ανοικτή σε αλλαγές επί της πρότασης του Προέδρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πρόταση του Προέδρου δεν είναι επικοινωνιακής σκοπιμότητας. Ο Πρόεδρος έκανε μια πρόταση ουσίας για να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα. Άρα, το κλειδί είναι να υπάρχει κατάληξη. Δεν είναι πρόταση για να εξυπηρετήσει επικοινωνιακές σκοπιμότητες».

Σε ερώτηση από πού πηγάζει η αισιοδοξία του κ. Ειντε, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «συνεχίζει μια προσπάθεια. Εμείς, ευελπιστούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να έχει αποτέλεσμα. Είναι η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας που έχει δημιουργήσει αυτή την κινητικότητα, αυτές τις συνεχείς καθημερινές επαφές του κ. Ειντε και αντιλαμβάνεστε ότι θέλουμε να έχει αποτέλεσμα η προσπάθειά του».

Ερωτηθείς αν το Κυπριακό θα συνεχιστεί με μια νέα Διάσκεψη ή τελειώνει εδώ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι διαφωνεί με αυτή την προσέγγιση, προσθέτοντας ότι «η πρόταση του Προέδρου έγινε ακριβώς για να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο. Άρα, αυτή τη στιγμή θεωρώ λανθασμένο και ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το ό,τι φτάσαμε είτε σε ένα αδιέξοδο, είτε ότι η όλη προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί με τον συγκεκριμένο τρόπο”.

“Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια που έχει ως βάση την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία δημιούργησε αυτή τη διπλωματική κινητικότητα. Συνεχίζεται η προσπάθεια, ελπίζουμε και εργαζόμαστε ώστε να έχει θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν πρέπει πρώτα να υπάρχει κατάληξη στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων προτού συζητηθούν τα υπόλοιπα θέματα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πρόταση του Προέδρου είναι ξεκάθαρη. Είναι για να έχουμε κατάληξη, να έχουμε αποτέλεσμα. Αν συνεχίσουμε απλώς ατέρμονες συζητήσεις δεν θα οδηγηθούμε πουθενά. Και αν πραγματικά όλοι θέλουμε τη λύση του Κυπριακού, και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν, θα πρέπει ο στόχος μας να είναι η κατάληξη», επεσήμανε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΣΕΡΙ / ΑΡΗΣ

ShootandGoal