MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΣτΕ: Επιτεύχθηκαν «συγκεκριμένα αποτελέσματα» κατά την Κυπριακή Προεδρία

Advertisement

Sponsored by exness

Η Κύπρος διεξήγαγε μια «καλή» Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που παρήγαγε συγκεκριμένα αποτελέσματα, ανέφερε την Παρασκευή ο ΓΓ του οργανισμού, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ.

Advertisement

Αναφερόμενος εξάλλου στις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Γιάγκλαντ είπε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) υπάρχει «λόγω αυτών των προβλημάτων». Πρόσθεσε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα για τα εσωτερικά ένδικα μέσα που συμφωνήθηκαν με τις τουρκικές Αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το περασμένο καλοκαίρι. Διαφορετικά είπε «υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε χιλιάδες καταδίκες» από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στη Λευκωσία, ο κ. Γιάγκλαντ μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών και απερχόμενο Προεδρεύοντα της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ Ιωάννη Κασουλίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας Lubomír Zaorálek, αναφέρθηκαν στη σημασία της «Σύμβασης της Λευκωσίας» για τα Αδικήματα που σχετίζονται με τα Πολιτιστικά Αγαθά.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η Σύμβαση άνοιξε για υπογραφές από τα ενδιαφερόμενα κράτη, συγκεντρώνοντας τις έξι πρώτες υπογραφές.

Ο κ. Zaorálek, του οποίου η χώρα αναλαμβάνει την Προεδρία του ΣτΕ για το επόμενο εξάμηνο, ανέφερε από την πλευρά του ότι η Κύπρος κατάφερε να επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως αποδεικνύεται με τη συγκεκριμένη Σύμβαση.

«Καταφέρατε να σημειωθεί σημαντική πρόοδος κατά τη διάρκεια της Προεδρίας σας» είπε ο κ. Γιάγκλαντ για το ίδιο θέμα.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών και αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης συμμετείχαν την Παρασκευή στην 127η Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών, με την οποία ολοκληρώνεται η Κυπριακή Προεδρία του ΣτΕ.

Ο κ. Κασουλίδης διαβεβαίωσε πάντως ότι η Κύπρος «θα συνεχίσει να συμβάλλει στις προσπάθειες του ΣτΕ και όλων των κρατών μελών του» και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Τσεχική Προεδρία.

Μιλώντας για τη Σύμβαση της Λευκωσίας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «η Κύπρος προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχοντας κατά νου τις δικές της ιστορικές εμπειρίες».

«Εφόσον τεθεί σε ισχύ η Σύμβαση, θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στις προσπάθειές μας για καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το μέγεθος της παράνομης αυτής αγοράς που επιτρέπει στους τρομοκράτες να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους, ο κ. Καουλίδης είπε ότι εκτιμάται ότι οι τρομοκράτες έχουν κερδίσει 150 εκ. δολάρια.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου αναφέρθηκε επίσης σε σειρά από αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Συνόδου, συμπεριλαμβανομένων των αναθεωρημένων κατευθυντήριων γραμμών για την προστασία των θυμάτων της τρομοκρατίας.

«Έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στο επίπεδο του Συμβουλίου της Ευρώπης» με τα κράτη μέλη να αναγνωρίζουν πως αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους χρήζουν αλληλεγγύης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, οι κατευθυντήριες γραμμές διασφαλίζουν ακόμη στα θύματα ότι θα τύχουν ιατρικής, ψυχολογικής, κοινωνικής και υλικής συμπαράστασης, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάν επείγουσας βοήθειας και δίκαιης και κατάλληλης αποζημίωσης.

Ο ΓΓ του ΣτΕ αναφέρθηκε από την πλευρά του στο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών που είναι πρόσφυγες ή μετανάστες, κάνοντας λόγο για μια «τραγωδία». Συμπλήρωσε ότι η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για την Ευρώπη, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες τα παιδιά να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Ο κ. Γιάγκλαντ παρατήρησε ότι «δεν γνωρίζουμε τον αριθμό» αλλά αφότου η Europol εκτίμησε πως πρόκειται για 10 χιλιάδες άτομα «έχουμε ξεκάθαρες αποδείξεις πως κάθε μέρα επιπλέον παιδιά προστίθενται σε αυτόν τον κατάλογο».

Ερωτηθείς πως μπορεί εν μέσω προβλημάτων να λειτουργήσει η «θετική ατζέντα» με την Τουρκία – μια δράση που στηρίζει το ΣτΕ – ο κ. Γιάγκλαντ είπε ότι «υπάρχουμε ακριβώς λόγω των προβλημάτων». «Αν δεν υπήρχαν προβλήματα, θα μπορούσαμε να κλείσουμε το ‘μαγαζί’» συμπλήρωσε.

Για τον ΓΓ του ΣτΕ, το σημαντικότερο θέμα είναι ότι έχουν δημιουργηθεί τα κατάλληλα ένδικα μέσα, στα οποία μπορούν να προσφεύγουν όλοι οι Τούρκοι πολίτες που επηρεάστηκαν από το αποτυχημένο πραξικόπημα. Συμπλήρωσε επίσης ότι θα είναι σε θέση να αξιολογήσει τη διαδικασία αυτή, όταν αρχίσουν να εκδικάζονται οι υποθέσεις.

Ωστόσο, ο κ. Γιάγκλαντ ανέφερε ότι οι τουρκικές Αρχές πρέπει να έχουν κατά νου πως αν δεν εργαστούν στη βάση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωπες με χιλιάδες καταδίκες στου ΕΔΑΔ, «κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας παρουσίασε τις πέντε προτεραιότητες της Προεδρίας της χώρας του. Αυτές είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ευάλωτων ομάδων και η προαγωγή της ισότητας των φύλων, η ενίσχυση του κράτους δικαίου, η εκπαίδευση γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις γλωσσικές ικανότητες, η στήριξη τοπικών και περιφερειακών δημοκρατικών θεσμών και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, καθώς και η συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network