MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Σύγκλιση Εθνικού Συμβουλίου τη Δευτέρα για την Τουρκία

Advertisement

Sponsored by exness

Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Απριλίου στις 9:00 το πρωί, για τις εξελίξεις στην Τουρκία ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης – Τι σχολίασε για το αποτέλεσμα

Advertisement

Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ Από Μέρα Σε Μέρα, ο κύριος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία.

Νωρίτερα σχολιάζοντας στο κρατικό ραδιόφωνο τα αποτελέσματα είπε ότι «η δική μας αξιολόγηση θα είναι μια συνεχής διαδικασία. Δεν μπορούμε από τη μια μέρα στην άλλη να έχουμε ασφαλείς εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα στην Τουρκία. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν ήταν το τέλος μιας διαδικασίας που ξεκίνησε εδώ και καιρό και θα συνεχιστεί μέχρι και το 2019 για αλλαγή του συντάγματος. Όπως γνωρίζετε, κάποιοι από τους εταίρους μας στην ΕΕ βρίσκονται στην Τουρκία και έχουν καλύτερη εκτίμηση των πραγμάτων. Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό δεδομένο που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Παράλληλα λαμβάνουμε υπόψη και τις εκτιμήσεις των συμπατριωτών μας αναλυτών. Υπάρχουν ειδικοί οι απόψεις των οποίων έχουν ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να αξιολογήσει την κατάσταση πραγμάτων που διαμορφώθηκε. Θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα θα επηρεάσει εσωτερικά και εξωτερικά το πώς θα κινηθεί η Τουρκία. Το ιδανικό αποτέλεσμα (αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι) για εμάς θα ήταν να επικρατούσε στην Τουρκία σταθερότητα έτσι ώστε να δημιουργηθούν τα δεδομένα για λήψη σοβαρών και τολμηρών αποφάσεων και για το Κυπριακό.

To αποτέλεσμα οδήγησε σε μια διχασμένη χώρα. Δεν ήταν αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον κ. Ερντογάν. Αυτά έχουν δηλώσει αξιωματούχοι του κόμματος του κ. Ερντογάν. Δεν έχει λοιπόν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Χρειάζεται χρόνος και αξιολόγηση. Η αξιολόγηση θα είναι μια συνεχής διαδικασία.

Την ίδια στιγμή για μας υπάρχει ένα πολύ σημαντικό δεδομένο: την Πέμπτη ξεκινούν ουσιαστικές συζητήσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες. Έχει καθοριστεί και ημερήσια διάταξη. Φαίνεται ότι την Πέμπτη τα πρώτα θέματα που θα απασχολήσουν θα είναι διακυβέρνηση, οικονομία και ΕΕ. Έχουμε ενώπιον μας δύσκολα και ευαίσθητα θέματα. Όσο κι αν ενοχλεί κάποιους να το λέμε, οι αποφάσεις θα ληφθούν στην Άγκυρα.

Εδώ και αρκετό καιρό συζητούμε για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες. Πώς προέκυψε αυτό το θέμα; Προέκυψε στη Γενεύη. Εκεί ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε παρουσία πάνω από 30 ατόμων στις τέσσερις βασικές ελευθερίες για Τούρκους υπηκόους στα πλαίσια λύσης του Κυπριακού. Έκτοτε έχει ακολουθήσει και η τουρκοκυπριακή πλευρά. Το να υπάρχει ίση μεταχείριση Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων είναι το ίδιο θέμα αλλά παρουσιάζεται με διαφορετικό τρόπο «για να ακούγεται πιο καλά». Ακριβώς αυτό ζήτησε ο κ. Τσαβούσογλου και έκτοτε το έθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αν η Τουρκία θέλει να βοηθήσει, δεν θα θέσει τέτοιου είδους εμπόδια. Για παράδειγμα, αν η Τουρκία δημιουργήσει οποιοδήποτε θέμα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημαίνει ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει τη διαδικασία διότι θα γνωρίζει ποια θα είναι η αντίδραση. Αυτά τα δεδομένα θα τα αξιολογούμε καθημερινά σε συνεργασία και με τους εταίρους μας στην ΕΕ. Τις τελευταίες ώρες έχουμε παρατηρήσει αύξηση της έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και στις Βρυξέλες λόγω της στάσης του κ. Ερντογάν. Εμείς δεν επιθυμούμε να τερματιστεί ο διάλογος ανάμεσα στις Βρυξέλες και την Άγκυρα και πιστεύω ο καθένας αντιλαμβάνεται τι συμφέρει περισσότερο στην πατρίδα μας και τι μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Αυτά τα δεδομένα θα τα παρακολουθούμε με σοβαρότητα και θα τα αξιολογούμε καθημερινά σε συνδυασμό με το τι συμβαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να δούμε πώς προχωρεί η όλη διαδικασία.

Χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε πρόθεση να εμπλακούμε στα εσωτερικά των Τουρκοκυπρίων, θεωρούμε ότι αυτά που γίνονται στην Τουρκία πρέπει να απασχολήσουν και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Είναι σημαντικά δεδομένα που πρέπει όλοι να λάβουν υπόψη σε σχέση με το Κυπριακό και την προσπάθεια επίλυσής του και σε σχέση με τον όποιο ρόλο τρίτων στην Κύπρο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Όλοι πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτά τα δεδομένα. Και εμείς πρέπει να προβληματιστούμε και είμαι σίγουρος ότι και οι Τουρκοκύπριοι θα προβληματιστούν σε σχέση με τα αποτελέσματα και το πού προχωρά η Τουρκία».

Πηγή:ΡΙΚ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΤΟ ΒΑΡΟΣ

ShootandGoal