MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

13.000 ακροδεξιοί εξτρεμιστές ζουν στη Γερμανία

Advertisement

Sponsored by exness

Σχεδόν 13.000 βίαιοι ακροδεξιοί εξτρεμιστές ζουν στη Γερμανία, σύμφωνα με τον Τόμας Χάλντενβανγκ. Ο αρχηγός της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας (BfV) ερευνά τη δολοφονία στις αρχές Ιουνίου του Βάλτερ Λίμπκε, στελέχους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος που στήριζε πρόσφυγες και μειονότητες.

Advertisement

«Σήμερα έχουμε 12.700 εξτρεμιστές με δικαίωμα ψήφου που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη βία στη Γερμανία και είναι δύσκολο να τους παρακολουθούμε όλους» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο Χάλντενβανγκ, στην οποία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τον κύριο ύποπτο της δολοφονίας του Λίμπκε. Πρόκειται για τον Στέφαν Ερνστ, γνωστό από τις αντι-νεοναζιστικές ιστοσελίδες και τυπικό παράδειγμα ακροδεξιού εξτρεμιστή στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον Χάλντενβανγκ ο 45χρονος ύποπτος εδώ και χρόνια διατηρούσε ένα σχετικά χαμηλό προφίλ. Για τον λόγο αυτόν, «άνθρωποι που για σχεδόν μια δεκαετία κινούνται αφανώς, δεν θεωρούνται υψηλή προτεραιότητα» για τις υπηρεσίες ασφαλείας. Ο Χάλντενβανγκ ανέφερε ότι ο Ερνστ παραμένει ο κύριος ύποπτος για τη δολοφονία του Λίμπκε, που δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στο Κάσελ, στο κρατίδιο της Εσσης στις 2 Ιουνίου. Το όπλο της δολοφονίας δεν βρέθηκε, όμως το DNA που βρέθηκε στα ρούχα του δολοφονηθέντος Λίμπκε ταιριάζει με αυτό του Ερνστ. Το γενετικό υλικό του τελευταίου είχε κρατηθεί σε τράπεζα δεδομένων της αστυνομίας αφού το 1993 καταδικάστηκε για απόπειρα πυροδότησης βόμβας έξω από καταφύγιο αιτούντων άσυλο στην Πολιτεία της Εσσης. Τον Ιούνιο του 1994 ο Ερνστ καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών για το περιστατικό αυτό, ενώ στη διάρκεια της προφυλάκισής του χτύπησε έναν μη Γερμανό κρατούμενο με ένα σιδερένιο πόδι καρέκλας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Die Zeit».

Μοναχικός λύκος ή μέλος δικτύου;

Η δολοφονία του Λίμπκε συγκλόνισε τη Γερμανία όχι μόνο λόγω της βιαιότητάς της, αλλά και επειδή υπήρξαν υποψίες ότι ο άτυχος πολιτικός ενδέχεται να δολοφονήθηκε για τη στάση που κρατούσε υπέρ των προσφύγων και των μειονοτήτων γενικότερα. Καθώς προκύπτουν περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από το έγκλημα, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε ότι οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν ο δράστης ήταν μοναχικός λύκος ή ενήργησε ως μέλος ενός νεοναζιστικού τρομοκρατικού δικτύου.

Ο Ζεεχόφερ χαρακτήρισε την επίθεση ως «μια ακροδεξιά εξτρεμιστική δολοφονία ενός κορυφαίου εκπροσώπου του κράτους». Πρόσθεσε δε ότι πρόκειται για «σήμα συναγερμού το οποίο απευθύνεται σε όλους μας». Ο Λίμπκε υπήρξε υπέρμαχος των δικαιωμάτων των μεταναστών και είχε δεχθεί επανειλημμένα απειλές από ακροδεξιούς κύκλους, οι οποίοι μάλιστα πανηγύριζαν για τον θάνατό του μέσω των ιστοσελίδων τους και ξεκίνησε να εμπλέκεται με τον ακροδεξιό εξτρεμισμό στη δεκαετία του ’80: «Από τότε είχε βρεθεί στο ραντάρ της υπηρεσίας πληροφοριών. Ως εγκληματίας όμως, τράβηξε την προσοχή των Αρχών το 2009. Αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω το γεγονός ότι θα μπορούσε να είναι και για άλλο περιστατικό ύποπτος».

Ο επικεφαλής του τμήματος εγκλημάτων της αστυνομίας Χόλγκερ Μουνχ, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι ο Ερνστ ήταν μέλος μιας λέσχης σκοποβολής, όμως δεν διέθετε άδεια όπλων. Προς το παρόν βρίσκεται υπό κράτηση στην Εσση και έχει αρνηθεί να μιλήσει.

Ο Ερνστ θεωρείται ότι έχει δεσμούς με την ακροδεξιά ομάδα «Combat 18», η οποία εξακολουθεί να υμνεί τον Αδόλφο Χίτλερ μολονότι παραμένει αδιευκρίνιστο αν είναι επίσημο μέλος του διεθνούς νεοναζιστικού δικτύου. Η ομάδα, που ιδρύθηκε το 1992 ως ένας βίαιος βραχίονας του ακραίου Εθνικού Κόμματος BNP της Βρετανίας και μεταλλάχθηκε σε ένα δίκτυο αυτόνομων νεοναζιστικών θυλάκων σε ολόκληρη την Ευρώπη, εκτιμάται ότι έχει περί τα 50 επίσημα μέλη στη Γερμανία. Το 18 στην ονομασία της προέρχεται από τους αριθμούς 1 και 8, στους οποίους αντιστοιχούν τα αρχικά του ονόματος του «Φύρερ», δηλαδή το Α και το Η (Adolf Hitler) στα γερμανικά.

Στο μικροσκόπιο τα τελευταία 10 χρόνια

Η εφημερίδα «Bild» αναφέρει μάλιστα ότι ο Ερνστ έχει ισχυριστεί στο παρελθόν ότι ήταν μέλος του μιας ομάδας νεοναζιστών με την ονομασία «Oidoxie Streetfighting Crew» που ορισμένοι περιγράφουν ως πρόδρομο της σημερινής «Combat 18».

Στη συνέντευξη Τύπου οι Αρχές παραδέχθηκαν ότι τα τελευταία 10 χρόνια ο Ερνστ δεν βρισκόταν στο μικροσκόπιό τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», ο 45χρονος είχε επίσης αφήσει ένα απειλητικό σχόλιο κάτω από ένα βίντεο στο YouTube το 2018. Χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Game Over», είχε γράψει: «Είτε η κυβέρνηση αυτή παραιτείται σύντομα είτε θα υπάρξουν θάνατοι».

Το 1992 προσπάθησε να σκοτώσει όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Guardian» έναν άνδρα σε μια δημόσια τουαλέτα στον κεντρικό σταθμό του Wiesbaden, ο οποίος τον είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά, όπως ισχυρίστηκε ενώπιον περιφερειακού δικαστηρίου. Το θύμα της επίθεσης, το οποίο το δικαστήριο περιέγραψε ως «εμφανώς αλλοδαπό», μαχαιρώθηκε μία φορά στην πλάτη και μία φορά από μπροστά, όμως επέζησε μετά από διάφορες κρίσιμες εγχειρήσεις.

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network