MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Συμφωνία Κύπρου – ΗΠΑ για καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος

Advertisement

Sponsored by exness

Με 20 ψήφους υπέρ, 17 κατά και 3 αποχές κυρώθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε νόμο η Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για την ενίσχυση της συνεργασίας για την πρόληψη και την καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος

Advertisement

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι η Συμφωνία θα παραχωρήσει στις αμερικανικές αρχές αυτοματοποιημένη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα και βιομετρικά χαρακτηριστικά πολιτών που θεωρεί υπόπτους για σοβαρά εγκλήματα ή τρομοκρατία.

Παρατηρώντας ότι ουδεμία σχέση έχει η ανάλογη συμφωνία που υπεγράφη με τη Ρωσία, αφού αυτή δεν επιτρέπει πρόσβαση σε αρχεία, είπε πως η Συμφωνία με τις ΗΠΑ δίνει πρόσβαση σε ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα δεδομένων, εφόσον κριθεί ότι υπάρχει σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της χώρας, ακόμα και όταν δεν υπάρχει υποψία εγκλήματος.

Είπε ακόμα ότι η δυνατότητα χρήσης θα κρίνεται από τις ΗΠΑ.

Υπενθύμισε επίσης τη μαζική υποκλοπή επικοινωνιών αρχηγών κρατών στον κόσμο από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι αντικείμενο της Σύμβασης είναι η αυτοματοποιημένη μεταφορά δεδομένων που αφορούν ένα πρόσωπο. Πρόσθεσε πως οι ίδιοι οι Αμερικάνοι καθορίζουν τι είναι τρομοκρατική πράξη προκειμένου να εξασφαλίσουν τα δεδομένα, Παρατήρησε πως το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση για τις ΗΠΑ και απαντώντας στη θέση αν εμείς οι Κύπριοι θα πούμε στην ΗΠΑ όχι, ανέφερε ότι η λήθη και απεμπόλιση των δικαιωμάτων μόνο δεινά επιφέρει. Είπε πρόσθεταν ότι “αν τα τα λίγα δικαιώματα που έχουμε τα εκχωρήσουμε στους Αμερικάνους καλά να πάθουμε”.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι η συμφωνία είναι ετεροβαρής για την Κυπριακή Δημοκρατία για αυτό και το κίνημα θα την καταψηφίσει.

Η Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι πανομοιότυπη συμφωνία έχει υπογραφεί από τα πλείστα κράτη της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ συμμερίζεται τον προβληματισμό και ανέφερε ότι οι ανησυχίες που αναλύθηκαν είναι εύλογες.

Οι πρόνοιες της Συμφωνίας μπορούσαν να τύχουν σωστής διαχείρισης, αν η Κύπρος είχε εθνική νομοθεσία, συνέχισε προσθέτοντας ότι ψάξαμε την εθνική νομοθεσία, και αντιληφθήκαμε ότι δεν υπάρχει εθνική νομοθεσία για προστασία αυτών των δεδομένων. Εξήγησε ότι στις διατάξεις της Σύμβασης υπάρχει επιφύλαξη για εθνική νομοθεσία.

Η κ. Ερωτοκρίτου είπε επίσης ότι είναι μια από τις πάρα πολλές πολλές φορές που συναντούμε την επιπολαιότητα από την πλευρά των κυβερνώντων. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ υπέγραψε τη Συμφωνία, ανέφερε ότι θα κάνουμε ό,τι και οι άλλες χώρες της ΕΕ και θα επικυρώσουμε και απηύθυνε έκκληση προς την Κυβέρνηση “να μην βρεθούμε ξανά μπροστά σε αυτού του είδους τα διλήμματα” από τη μια και από την άλλη να παρουσιάσει τάχιστα εθνική νομοθεσία για προστασία των αρχείων και δεδομένων”.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας αναφέρθηκε επίσης στην απουσία του εθνικού νομοθετικού πλαισίου στην προστασία των δεδομένων των πολιτών. Είπε πως η Συμφωνία αγγίζει ευαίσθητα δεδομένα, ενώ δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και δεν υπάρχει και στρατηγική για διασφάλιση των δεδομένων. “Όσα δεδομένα καταχωρεί καθένας από εμάς στα κινητά του και σε εφαρμογές συλλέγονται από τις μυστικές υπηρεσίες και ειδικά των ΗΠΑ”, συνέχισε προσθέτοντας ότι “δεν μπορούμε να συγκατανεύσουμε για αυτό και η Αλληλεγγύη θα τηρήσει αποχή”.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι για εμάς η ΕΕ δεν είναι α λα καρτ. Πρόσθεσε ότι οι πλείστες χώρες κράτη – μέλη έχουν κυρώσει τη Συμφωνία και ανέφερε ότι η Συμφωνία είναι προάγγελος της άρσης της θεώρησης βίζας.

“Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει βίζα μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ”, είπε και δήλωσε πως ο ΔΗΣΥ θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας και συμπλήρωσε πως όταν η Κύπρος υπογράφει συμφωνίες με υπερδυνάμεις είναι προς το συμφέρον του κράτους.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δηλώνοντας ότι οι Οικολόγοι είναι εναντίον, πρόσθεσε πως εάν ένα ή περισσότερα κράτη καταψηφίσουν μια συμφωνία θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση της. Είναι δικαίωμα και δεν είναι α λα καρτ προσέγγιση της ΕΕ, συμπλήρωσε.

Πηγή:KYΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network