MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Για ξένο δάκτυλο πίσω από την κρίση στο Λιμάνι έκανε λόγο ο Υπουργός Μεταφορών

Advertisement

Sponsored by exness

Καταγγελίες, παραδοχές και ερωτηματικά στη Βουλή για το λιμάνι Λεμεσού – «Βλέπει» ξένο δάκτυλο πίσω από την κρίση που ξέσπασε ο Υπουργός Μεταφορών – Ενώπιον της κοινής συνεδρίας των Επιτροπών Μεταφορών και Ελέγχου της Βουλής

Advertisement

Για ξένο δάκτυλο και κάποιους που έβαλαν λάδι στη φωτιά, για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί με τους μεταφορείς στο Λιμάνι Λεμεσού, έκανε λόγο ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, μιλώντας στη κοινή συνεδρία των Επιτροπών Μεταφορών και Ελέγχου της Βουλής.

Η συνεδρία που χαρακτηρίστηκε κρίσιμη, άνοιξε υπό τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη ο οποίος παρέμεινε στην προεδρία για μερικά λεπτά, ενώ εκτός από τα μέλη της Επιτροπής, σε αυτή συμμετείχαν και οι Πρόεδροι του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Στους βουλευτές των δύο Επιτροπών αποφασίστηκε να δοθούν ως εμπιστευτικά, αντίγραφα των συμβάσεων που υπογράφηκαν με τις αναδόχους εταιρείες για την ανάληψη της διαχείρισης του Λιμανιού Λεμεσού.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν στο λιμάνι, ο κ. Δημητριάδης είπε επίσης ότι πολλές καταγγελίες έγιναν από κάποιους που είχαν συμφέρον από την προηγούμενη κατάσταση και είπε ότι κάποιες παλιές συμφωνίες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για κάποιους χρήστες.

Είπε παράλληλα ότι η αδυναμία εξυπηρέτησης από την Eurogate οφείλεται στην έλλειψη μηχανημάτων, αφού τις πρώτες μέρες προχώρησε σε εκτεταμένες επιδιορθώσεις στις γερανογέφυρες για να πληρούν τις ψηλές προδιαγραφές ασφάλειας που έχει η εταιρεία. Αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού από την εταιρεία και πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό έφερε έμπειρα άτομα από τη Γερμανία, τα οποία θα παραμείνουν και θα εκπαιδεύσουν το προσωπικό μέχρι να επιλυθούν τα προβλήματα.

Είπε επίσης ότι κάποια από τα μηχανήματα για την εξυπηρέτηση των εμπορευματοκιβωτίων έτυχαν βανδαλισμού πριν παραδοθούν στην διαχειρίστρια εταιρεία.

Ο κ. Δημητριάδης είπε επίσης ότι αναμένει από την εταιρεία να φτάσει και να ξεπεράσει τους ρυθμούς εξυπηρέτησης της Αρχής Λιμένων με 1000 εμπορευματοκιβώτια την ημέρα και 1000 κινήσεις ανά 24ωρο σε διάστημα 30 ημερών. Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα εποπτικού ελέγχου από την ΑΛΚ, όπως αναφέρεται ρητά στη διαδικασία. Ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία, που είναι παγκόσμιας φήμης έχει υποστεί μεγάλη ζημιά στην εικόνα της.

Σημείωσε επίσης ότι το κράτος είναι καλυμμένο για οποιεσδήποτε απαιτήσεις από τρίτους και υπάρχουν ασφαλιστικές καλύψεις για αποζημιώσεις σε σχέση με χρήστες του τερματικού.

Ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πιο γρήγορα τα προβλήματα που προέκυψαν, ενώ εκκρεμεί επίσημη απάντηση στις επιστολές που έχει στείλει η Κυβέρνηση.

Ανέφερε ωστόσο ότι η επιτυχία αυτής της διαδικασίας θα κριθεί σε βάθος χρόνου και είπε ότι οποιαδήποτε προβλήματα είναι και επιλύσιμα και προσωρινά. Εξέφρασε επίσης λύπη για την προσπάθεια πολιτικοποίησης των προβλημάτων που προέκυψαν και προσπάθεια δικαίωσης πρακτικών του παρελθόντος.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στο παρελθόν δεν υπήρχε ασφαλής εποπτεία υγιεινής και ασφάλειας, υπήρχε έλλειψη διαφάνειας στις χρεώσεις, αισχροκέρδεια εις βάρος των εμπορευομένων, απώλεια εσόδων για την ΑΛΚ, μεροληπτικές αποφάσεις για τη διάθεση χώρων, σημαντική παραοικονομία, πεπαλαιωμένος εξοπλισμός που είχε συνέχεια βλάβες και μη αποτελεσματική εξυπηρέτηση των εμπορευομένων.

Όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, είπε ότι ήταν ανοικτή και διαφανής με αποτέλεσμα να υποβάλουν αίτηση 14 οργανισμοί και να επιλεγούν 3 μεγάλα ονόματα. Είπε επίσης ότι οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι που προσέλαβε η Κυβέρνηση ήταν πολύ έμπειροι και αξιόπιστοι.

Αναφορικά με τις χρεώσεις που υπάρχουν στο λιμάνι σημείωσε ότι κάποιες από αυτές είναι ρυθμιζόμενες και κάποιες υπό παρακολούθηση, ενώ στο σύνολό τους οι χρεώσεις είναι χαμηλότερες από την πλειοψηφία της αγοράς.

Γενικός Ελεγκτής: Οι ευθύνες των συμβούλων και η «περιστρεφόμενη πόρτα»

Από την πλευρά του ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε διάφορα σχετικά ερωτήματα τα οποία θα διερευνήσει.

Όπως είπε, εκ πρώτης όψεως αυτός που φταίει που κάτι πήγε στραβά είναι η εταιρεία. Η έγνοια της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είπε, είναι αν το κράτος μπορεί να στραφεί ενάντια στην εταιρεία.

Σημείωσε παράλληλα ότι αν αποδειχτεί ότι οι όροι δεν είναι ικανοποιητικοί ενδεχομένως ευθύνη να φέρουν και οι σύμβουλοι.

«Δεν σημαίνει ότι επειδή είναι εταιρεία κολοσσός ότι μας συμβουλεύσει είναι ορθό. Τους συμβούλους τους προσλαμβάνουμε για αν μας συμβουλεύουν και όχι να αποφασίζουν, γιατί μπορεί να έχουν άλλα κριτήρια στο μυαλό τους», ανέφερε.

Εξήγησε ότι η αμοιβή των συμβούλων ήταν συσχετιζόμενη με την αμοιβή που θα λάμβανε το κράτος από τους προσφοροδότες και πρόσθεσε ότι το κράτος μπορεί να στραφεί εναντίον των συμβούλων για λάθη ή παραλείψεις τους. Σημείωσε ότι μέρος της αμοιβής των συμβούλων για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού εκκρεμεί και είπε ότι θεωρεί ότι θα πρέπει να κρατηθεί μέχρι να αποδειχθεί ότι δεν φέρουν ευθύνη.

Αναφορικά με εργοδότηση συγκεκριμένου προσώπου από την εταιρεία Eurogate ο οποίος ήταν τέως διευθυντής του λιμανιού, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι το φαινόμενο της «περιστρεφόμενης πόρτας», όπου άτομα που ασκούν δημόσια εξουσία αποχωρούν από τη θέση και ξαναμπαίνουν από άλλη πόρτα με το καπέλο του ιδιώτη που επόπτευαν προηγουμένως. Ανέφερε ότι η νομοθεσία Greco που ψήφισε η ΚΔ περιλαμβάνει το πιο πάνω φαινόμενο ως ένα από τα σημαντικά ζητήματα που την απασχολούν.

Η συνεδρία των Επιτροπών συνεχίζεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network