MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Επιφυλακτικά τα Βρετανικά ΜΜΕ για τα αποτελέσματα της Γενεύης

Advertisement

Sponsored by exness

Την ώρα που με νεότερη δήλωσή του στο Twitter ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον επαναλάμβανε ότι διαπίστωσε «καλή προόδο» στη διάσκεψη για την Κύπρο, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η δυναμική των συνομιλιών, τα βρετανικά ΜΜΕ εμφανίζονταν πιο επιφυλακτικά στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων της διάσκεψης.

Advertisement

Ο διπλωματικός συντάκτης του Guardian αναφέρει ότι η διάσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς διέξοδο για τα εκκρεμή θέματα. Σημειώνει πως σύμφωνα με διαπραγματευτές επιτεύχθηκε πολλή πρόοδος επί του σχήματος της συμφωνίας, αλλά απαιτείται περισσότερος χρόνος για να συμφωνηθεί «πώς θα μπορούσαν εξωτερικοί παίκτες να πείσουν τους νησιώτες (Κύπριους) ότι το όποιο σχέδιο θα εφαρμοστεί».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι σε ένα επίπεδο το αποτέλεσμα των τετραήμερων συνομιλιών είναι απογοητευτικό, καθώς υπήρχαν ελπίδες για πιθανή υπογραφή τελικής συμφωνίας. «Αλλά διπλωμάτες θεωρούν ότι  οι συνομιλίες δεν έχουν καταρρεύσει και ότι η προοπτική για μια συμφωνία εξακολουθεί ειλικρινά να υπάρχει», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον των εγγυήσεων, ο Guardian αναφέρει ότι υπάρχει ένα φάσμα πιθανών εναλλακτικών πολυεθνικών οργανισμών που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ως εγγυητές.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Τουρκία έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να κάνει παραχώρηση ως προς τις εγγυήσεις, «αλλά ευρέως πιστεύεται ότι η συμφωνία επί της ασφάλειας εξαρτάται από το πόσο ευνοϊκή θα θεωρήσουν οι δύο κοινότητες τη συμφωνία επί των εσωτερικών θεμάτων της διακυβέρνησης, των εδαφικών ορίων, της αποζημίωσης, της οικονομίας και των σχέσεων με την ΕΕ”.

Οι Financial Times γράφουν πως η διάσκεψη έληξε εν μέσω αιχμηρών διαφορών καθώς η Τουρκία επέμεινε στη διατήρηση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Κύπρο.

Αναφέρουν ότι θα καταβληθεί νέα προσπάθεια την ερχόμενη εβδομάδα για να ξεπεραστεί το τέλμα, ενώ οι Υπουργοί Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων έκαναν ένα βήμα πίσω παραχωρώντας το πεδίο στους τεχνοκράτες.

Ο διπλωματικός συντάκτης του BBC διατύπωσε με χαρακτηριστικό βρετανικό επιφώνημα στο Twitter τον προβληματισμό του ως προς την πρόοδο των συνομιλιών μετά από τις δηλώσεις Ερντογάν περί διατήρησης της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι η δημοσιογράφος του BBC που κάλεσε τον κ. Έιντε κατά τη δημοσιογραφική του διάσκεψη να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου, έκανε λόγο για «χειροβομβίδα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network