MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Σε ενότητα κάλεσε όλους ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα

Advertisement

Sponsored by exness

Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο όσον αφορά το εθνικό μας θέμα και στη σκέψη μας πρέπει να επικρατήσει η αδήριτη ανάγκη για ενότητα, σύνεση και υπευθυνότητα από μέρους όλων μας, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου κατά την κηδεία των λειψάνων του Θεοδούλου και Κυριάκου Θεοδούλου, από το Νέο Χωρίο Κυθρέας

Advertisement

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Φωτίου είπε ακόμα ότι επιδιώκουμε μια λύση που θα επιτρέψει στην Κύπρο να περάσει σε μια άλλη εποχή, χωρίς μίση, πάθη και εσωτερικές αντιπαραθέσεις, που θα υπόσχεται πολύ περισσότερα σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους και θα επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε το μέλλον με σιγουριά και πίστη στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε περαιτέρω ότι χίλιοι συμπατριώτες μας εξακολουθούν να αγνοούνται και όλες οι ευθύνες βαραίνουν την Τουρκία της οποίας στρατεύματα κατέχουν παράνομα και σήμερα το 37,5% των εδαφών μας.

Για να επιτευχθεί η επιθυμητή πρόοδος στο θέμα, θα πρέπει δίχως άλλο η Τουρκία να άρει τους περιορισμούς στον αριθμό των διενεργούμενων εκταφών στις λεγόμενες στρατιωτικές περιοχές και να επιτρέψει την πρόσβαση ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού, όπου με βεβαιότητα υπάρχουν πληροφορίες και στοιχεία για πολύ μεγάλο αριθμό αγνοουμένων μας, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι θα πρέπει ακόμη να δώσει επαρκή στοιχεία για τις τέσσερις τουλάχιστον περιπτώσεις μετακίνησης οστών αγνοουμένων από τους αρχικούς χώρους ταφής τους σε άλλους που παραμένουν άγνωστοι.

“Είναι προφανές ότι αυτό έγινε σε μια προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας όσον αφορά μαζικές εκτελέσεις συμπατριωτών μας είτε από τα τουρκικά στρατεύματα, είτε από την εξτρεμιστική εκείνη μερίδα των Τουρκοκυπρίων που συντηρούσαν το εγκάθετο καθεστώς της Τουρκίας στην Κύπρο και εξέτρεφαν επί σειρά ετών το μίσος και τον σωβινισμό μεταξύ της Τουρκοκυπριακής κοινότητας εναντίον των Ελληνοκυπρίων” συνέχισε.

Σε ό,τι αφορά τους κηδευόμενος Κυριάκο Θεοδούλου και τον τότε 16χρονο γιο του Θεόδουλο, ο κ. Φωτίου είπε ότι τα ίχνη του χάθηκαν όταν αιχμαλωτίστηκαν, άμαχοι στο χωριό Στρογγυλός από ένοπλους Τ/κ στις 15 Αυγούστου του 1974 μαζί με άλλους άνδρες, οδηγήθηκαν προς το τουρκοκυπριακό χωριό Σίντα και έκτοτε δεν έδωσαν σημεία ζωής.

Όπως είπε ο κ. Φωτίου, πατέρας και γιος εκτελέστηκαν εν ψυχρώ ενώ τελούσαν υπό σύλληψη.

Η εκταφή των οστών των πεσόντων πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2009-2010 από ομαδικό τάφο ο οποίος εντοπίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, συμπλήρωσε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΦΑΒΟΡΙ/ΑΕΚ

ShootandGoal