MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Στο Eurogroup της Δευτέρας ο προϋπολογισμός της Κύπρου

Advertisement

Sponsored by exness

Στο πρώτο σκέλος του Eurogroup της Δευτέρας η συζήτηση για το προσχέδιο προϋπολογισμού της Κύπρου

Advertisement

To προσχέδιο του κυπριακού Προϋπολογισμού και η γνωμοδότηση της Κομισιόν σχετικά με αυτό θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες το πρωί της Δευτέρας από τους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο Υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με την ατζέντα, θα εξηγήσει στους ομολόγους του το “πώς προτίθεται να επιτύχει τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης”. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, η Κύπρος δεν θα αποτελέσει το επίκεντρο της προσοχής του Εurogroup.

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup, κατά την πρωινή συνεδρίαση που αρχίζει στις 10.30, οι Υπουργοί θα συζητήσουν τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, για το 2017, όπως και τη δημοσιονομική κατάσταση και τις δημοσιονομικές προοπτικές στη ζώνη του ευρώ συνολικά.

Το Συμβούλιο υπενθυμίζει την κατάταξη της Κομισιόν σε σχέση με τη συμμόρφωση των προγραμμάτων με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) σε τρεις κατηγορίες:

– πλήρης συμμόρφωση (Γερμανία, Εσθονία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία και Κάτω Χώρες)
– συμμόρφωση σε γενικές γραμμές (Γαλλία, Ιρλανδία, Λετονία, Μάλτα και Αυστρία)
– κίνδυνος μη συμμόρφωσης (Βέλγιο, Κύπρος, Φινλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία)

Η υπόλοιπη ατζέντα

Οι Υπουργοί των κρατών μελών των οποίων τα προγράμματα θεωρούνται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο μη συμμόρφωσης θα πρέπει να εξηγήσουν πώς προτίθενται να επιτύχουν τους στόχους του ΣΣΑ. Για την εξασφάλιση καλύτερου συντονισμού των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης πρέπει να υποβάλλουν τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων τους προς αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταξύ 1ης και 15ης Οκτωβρίου κάθε έτους.

Το  σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας δεν αξιολογείται σε αυτή τη διαδικασία, γιατί εκτιμάται χωριστά, ως μέρος του εν εξελίξει προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Αντιθέτως το ελληνικό πρόγραμμα θα συζητηθεί το απόγευμα σε δεύτερη ξεχωριστή συνεδρίαση αποκλειστικά για την Ελλάδα.

To Eurogroup θα ενημερωθεί εκεί, από τα θεσμικά όργανα σχετικά με την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, μετά την αποστολή αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου.

“Ανάλογα με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, η Ευρωομάδα μπορεί να επανέλθει στο θέμα των μέτρων που σχετίζονται με το χρέος και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας”.

Η δεύτερη αξιολόγηση εστιάζει στον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2017, τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

Δεδομένο..

Protathlima