MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ακιντζί: Σοβαρή δυσκολία στο θέμα της λήψης αποφάσεων

Advertisement

Sponsored by exness

Οι ηγέτες εξέφρασαν απόψεις για πέντε ζητήματα του Κυπριακού  – «Σοβαρή δυσκολία στο θέμα της λήψης αποφάσεων» βλέπει ο Ακιντζί

Advertisement

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων εξέφρασαν χθες τις απόψεις τους για τα πέντε ζητήματα που συζήτησαν προηγουμένως οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, αλλά δεν εισήλθαν σε εις βάθος συζήτησή τους, όπως δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Μιλώντας ύστερα από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, ο κ. Ακιντζί είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια ομοσπονδιακή δομή και αποτελεσματική συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει απλή εκπροσώπηση σε σώματα.

Όπως εξήγησε ο κ. Ακιντζί, εάν σε ένα συμβούλιο υπάρχει αναλογία 6:3, τουλάχιστον ο ένας από τους τρεις θα πρέπει να εγκρίνει οποιανδήποτε απόφαση.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι αποκλείεται η λήψη αποφάσεων με απλή πλειοψηφία, και σημείωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι πολύ ευαίσθητη όσον αφορά αυτό το ζήτημα.

Είπε, επίσης, ότι χθες δόθηκε η ευκαιρία στην τουρκοκυπριακή πλευρά να εξηγήσει στην ελληνοκυπριακή πλευρά τις θέσεις της για το θέμα αυτό.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επεσήμανε ότι δεν υπάρχει αλληλοκατανόηση στο θέμα αυτό, αντίθετα υπάρχει σοβαρή δυσκολία.

Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει στάση εναντίον της ασφάλειας και των εγγυήσεων στην ελληνοκυπριακή πλευρά, σημειώνοντας ότι τέτοιες προσεγγίσεις είναι λανθασμένες και ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν απαιτήσεις λόγω των όσων βίωσαν το 1960 και το 1974, όταν – όπως ισχυρίστηκε – ο στόχος ήταν η καταστροφή του στάτους των Τουρκοκυπρίων που προέρχεται από το Σύνταγμα του 1960.

Ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι τέτοιες εμπειρίες και εξελίξεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά καταδεικνύουν απορριπτική στάση έναντι στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, και επεσήμανε την ανάγκη για αποτρεπτικά στοιχεία.

Είπε, επίσης, ότι οι εμπειρίες είναι σημαντικές διότι, λόγω των εμπειριών εκείνων, οι Τούρκοι της Κύπρου θέλουν τις εγγυήσεις της Τουρκίας, και ανέφερε ότι αυτές οι εγγυήσεις μπορούν να αναθεωρηθούν όταν έρθει η ώρα.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις της Ελβετίας, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η εκτίμηση της τουρκοκυπριακής πλευράς για το θέμα αυτό παραμένει, και υπενθύμισε δήλωσή του ότι μάλλον θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Ανέφερε, ωστόσο, ότι αυτό θα διαφανεί κατά τις επόμενες δυο-τρεις ημέρες.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει οι συναντήσεις στην Ελβετία να υπηρετούν τον στόχο για λύση εντός του 2016, προσθέτοντας ότι η διαδικασία θα πρέπει να είναι τέτοια που θα οδηγήσει τις δύο πλευρές σε λύση.

Όπως είπε, υπάρχουν κάποιες απαραίτητες προετοιμασίες, καθώς και κοινή αντίληψη σε ορισμένα ζητήματα, προσθέτοντας ότι σε αυτό το στάδιο θα παρακολουθούν τις εξελίξεις και θα τις αξιολογούν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network