MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για προστασία πληροφοριοδοτών

Advertisement

Sponsored by exness

Πρόταση νόμου που έχει ως στόχο να συμβάλει στην πάταξη της διαφθοράς μέσω της προστασίας των πληροφοριοδοτών έχει καταθέσει το ΑΚΕΛ, όπως δήλωσε στη Βουλή η βουλευτής του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Advertisement

«Σήμερα καταθέτουμε μια πρόταση νόμου η οποία αναμένεται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στον πόλεμο για την πάταξη της διαφθοράς», ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Χαραλαμπίδου.

Πρόκειται, είπε, «για νομοθετικό πλαίσιο το οποίο προστατεύει πολίτες με σημαντικές πληροφορίες, η κατάθεση των οποίων συμβάλλει στη διαλεύκανση φαινομένων διαφθοράς». Πρόσθεσε ότι «η μελέτη για προετοιμασία της συγκεκριμένης πρότασης ξεκίνησε από το 2014 και διαμορφώθηκε στη βάση θεσμικών πλαισίων άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Αναφερόμενη στο περιεχόμενο της πρότασης, είπε ότι «περιλαμβάνεται πρόνοια για τις περιπτώσεις εκείνες όπου οι καταγγελίες γίνονται με στόχο την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων και όχι την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και αποδεικνύονται στο τέλος αναληθείς».

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου, συνέχισε η κ. Χαραλαμπίδου, «θεσπίζονται δικαιώματα πληροφοριοδοτών αναφορικά με προστασία από δυσμενή διάκριση, μονομερή, βλαπτική μεταβολή των συνθηκών εργασίας τους, παρενόχληση ή δυσμενή μεταχείριση με την ποινικοποίηση των πιο πάνω πράξεων».

«Καθορίζει τις αποκαλύψεις πληροφοριών οι οποίες τυγχάνουν προστασίας δυνάμει των προνοιών της πρότασης νόμου, θέτοντας προϋποθέσεις και καθορίζοντας τα πρόσωπα στα οποία δυνατόν να γίνονται οι εν λόγω αποκαλύψεις», ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι «προσφέρει δικαστική προστασία στους πληροφοριοδότες, τόσο με την ποινικοποίηση πράξεων δυσμενούς διάκρισης, αλλά και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, στις συνθήκες εργασίας, στη δυσμενή μεταχείριση των ατόμων που προσέρχονται για να δώσουν πληροφορίες».

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι η πρόταση νόμου προνοεί επίσης εξωδικαστική προστασία, προσθέτοντας ότι «εισάγει επίσης το θεσμό των αρχιεπιθεωρητών οι οποίοι θα καλούνται να επιβεβαιώνουν ότι οι πρόνοιες του νόμου εφαρμόζονται».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΣΕΡΙ / ΑΡΗΣ

ShootandGoal