MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Πέρασαν» τα εναρμονιστικά νομοσχέδια για τους πρόσφυγες

Advertisement

Sponsored by exness

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε με 45 ψήφους υπέρ και δύο αποχές τους περί προσφύγων τροποποιητικούς νόμους, εναρμονίζοντας έτσι το εθνικό δίκαιο με το κοινοτικό κεκτημένο στον τομέα της διεθνούς προστασίας.

Advertisement

Με τα προτεινόμενα νομοσχέδια επιδιώκεται η εκ νέου εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με οδηγίες της ΕΕ σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές παροχής προσωρινής προστασίας σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων και μέτρα για τη δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ κρατών μελών όσον αφορά την υποδοχή και την αντιμετώπιση των συνεπειών της υποδοχής αυτών των ατόμων και με το άρθρο 11 της Οδηγίας 2003/86/ΕΚ του Συμβουλίου της 22ας Σεπτεμβρίου 2003 σχετικά με το δικαίωμα της οικογενειακής επανένωσης.

Σκοπείται επίσης η αποτελεσματική εφαρμογή του άρθρου 27(3)(α) του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 604/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2013 για τη θέσπιση των κριτηρίων και μηχανισμών για τον προσδιορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση της αίτησης διεθνούς προστασίας που υποβάλλεται σε κράτος μέλος από υπήκοο τρίτης χώρας ή από απάτριδα, καθώς και η καλύτερη εφαρμογή της υπό τροποποίηση βασικής νομοθεσίας.

Με τις πρόνοιες του νόμου, μεταξύ άλλων, αναθεωρείται ο καθορισμός του όρου «μέλος της οικογένειας», ώστε το λεκτικό του να αντιστοιχεί στον ορισμό του ίδιου όρου με βάση τις πρόνοιες της Οδηγίας 2013/33/ΕΕ και εισάγονται οι όροι «αιτητής με ειδικές ανάγκες υποδοχής», «κέντρο φιλοξενίας», «κράτηση», «συνθήκες υποδοχής» και «υλικές συνθήκες υποδοχής» και των ορισμών τους για σκοπούς εναρμόνισης με τους αντίστοιχους όρους της Οδηγίας 2013/33/ΕΕ.

Προνοείται επίσης η κατάργηση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων, δεδομένου ότι οι προσφυγές αιτητών διεθνούς προστασίας έχουν υπαχθεί στη δικαιοδοσία του Διοικητικού Δικαστηρίου για σκοπούς διενέργειας δικαστικού ελέγχου νομιμότητας και ορθότητας των διοικητικών αποφάσεων που αφορούν διεθνή προστασία και αναθεωρούνται οι διατάξεις που προβλέπουν τη χορήγηση βεβαίωσης υποβολής αίτησης σε αιτητή διεθνούς προστασίας και σε μέλος της οικογένειάς του, καθώς και πληροφοριών ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με την παροχή σε αυτούς υλικών συνθηκών υποδοχής.

Εισάγονται επίσης ρυθμίσεις για τη θεσμοθέτηση ενιαίου μηχανισμού εντοπισμού των προσώπων που χρήζουν ειδικών αναγκών υποδοχής και των προσώπων που χρήζουν ειδικών διαδικαστικών εγγυήσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network