MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Η ιστορία των Βουλευτικών Εκλογών στην Κύπρο (pics)

Advertisement

Sponsored by exness

11ες Βουλευτικές Εκλογές και 46 χρόνια ιστορίας του κυπριακού κοινοβουλίου. Ο «Ναός της Δημοκρατίας» πέρασε από σαράντα κύματα… Αυτή είναι η ιστορία του…

Advertisement

Οι πρώτες Βουλευτικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία, διεξήχθησαν με το πλειοψηφικό σύστημα στις 31 Ιουλίου του 1960. Ο λαός εξέλεξε 35 βουλευτές της ελληνοκυπριακής κοινότητας και 15 της τουρκοκυπριακής (70%-30%).

Στις εκλογές για τους Ελληνοκύπριους αντιπροσώπους, κατήλθαν δύο κομματικοί συνδυασμοί, των συνεργαζόμενων κομμάτων ΑΚΕΛ και Πατριωτικού Μετώπου. Το ΑΚΕΛ έλαβε πέντε έδρες, ενώ το Πατριωτικό Μέτωπο τριάντα.

Για την Πρώτη Βουλευτική Περίοδο, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εξελέγη ο Γλαύκος Κληρίδης και Αντιπρόεδρος ο Ορχάν Μουντερίσογλου και οι δύο χωρίς ανθυποψήφιο.

Η νεοσύστατη Βουλή αντιμετώπισε εξαρχής, προβλήματα ομαλής λειτουργίας που πήγαζαν από τις αδυναμίες του συντάγματος. Το πρώτο σοβαρό πρόβλημα, παρουσιάστηκε το 1961, όταν οι Τουρκοκύπριοι αντιπρόσωποί, καταψήφισαν το νομοσχέδιο για παράταση του φορολογικού νόμου και στη συνέχεια το νομοσχέδιο περί φόρου εισοδήματος, με αποτέλεσμα να μείνει η Δημοκρατία χωρίς σχετική νομοθεσία για τέσσερα χρόνια.

Μετά τις διακοινοτικές ταραχές του 1963, οι δεκαπέντε Τουρκοκύπριοι βουλευτές αποχώρησαν και έκτοτε οι έδρες τους παραμένουν κενές.

10 χρόνια μετά…

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης που ακολούθησε τα δραματικά γεγονότα του 1963, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές δε διεξήχθησαν τον Ιούλιο του 1965, αλλά στις 5 Ιουλίου 1970.

Στις εκλογές κατήλθαν πέντε συνδυασμοί κομμάτων και δεκαοκτώ ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Το ΑΚΕΛ-Αριστερά κατήλθε με εννιά υποψηφίους σε όλες τις περιφέρειες, το Δ.Ε.Κ. με δεκαεννιά, η Ε.Δ.Ε.Κ. με είκοσι, το Ενιαίον με τριάντα τέσσερις και η Προοδευτική Παράταξις με τριάντα πέντε.

Το Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά κατέβαλε εννέα έδρες, η Ε.Δ.Ε.Κ. δύο, το Ενιαίον δεκαπέντε έδρες, η Προοδευτική Παράταξις επτά έδρες, ενώ εκλέχθηκαν και δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Και για τη Δεύτερη Βουλευτική Περίοδο εξελέγη ο Γλαύκος Κληρίδης με ανθυποψήφιο τον Βάσο Λυσσαρίδη. Η υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη συγκέντρωσε 27 ψήφους υπέρ, 2 εναντίον και 6 αποχές, ενώ στην ίδια ψηφοφορία η υποψηφιότητα του Βάσου Λυσσαρίδη συγκέντρωσε 2 ψήφους υπέρ, 25 εναντίον και 8 αποχές.

Αργότερα, στις 23 Ιουλίου 1970, η Βουλή εξέλεξε τον Τάσσο Παπαδόπουλο, για να εκτελεί χρέη Προεδρεύοντος σε περίπτωση προσωρινής απουσίας ή κωλύματος του Προέδρου της Βουλής.

Στις 15 Ιουλίου 1976 έληξε η παραταθείσα με νόμο θητεία του Προέδρου και των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία σύμφωνα με το σύνταγμα εξέπνεε στις 15 Ιουλίου 1975, και Πρόεδρος του σώματος μέχρι της ενάρξεως των εργασιών της επόμενης βουλευτικής περιόδου εξελέγη ομόφωνα από τους παρόντες βουλευτές ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής κατά την περίοδο από 22 Ιουλίου μέχρι 20 Σεπτεμβρίου 1976. Στη συνεδρίαση για την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου ως Προέδρου του σώματος δε συμμετείχαν οι βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Στον απόηχο του δίδυμου εγκλήματος

Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και η τουρκική εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974, είχαν ως συνέπεια την αναβολή και πάλι των βουλευτικών εκλογών. Έτσι, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία διεξήχθησαν στις 5 Σεπτεμβρίου 1976.

Στις εκλογές κατήλθαν δύο συνδυασμοί κομμάτων και έντεκα ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Ο συνδυασμός Δημοκρατικός Συναγερμός – Δημοκρατικόν Εθνικόν Κόμμα κατήλθε με κοινούς υποψηφίους σε όλες τις περιφέρειες, συνολικά με τριάντα τέσσερις υποψηφίους, ενώ στην Κερύνεια υποστήριξε και τον ανεξάρτητο υποψήφιο Κλεάνθη Γεωργιάδη. Τα συνεργαζόμενα κόμματα του δεύτερου συνδυασμού κατήλθαν ως ακολούθως: Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά με εννέα υποψηφίους, Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ με έξι και Δημοκρατική Παράταξη με είκοσι έναν υποψηφίους. Και τα τρία κόμματα υποστήριξαν στη Λευκωσία τον ανεξάρτητο υποψήφιο Τάσσο Παπαδόπουλο.

Οι τριάντα πέντε έδρες κατανεμήθηκαν ως ακολούθως: Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά εννέα έδρες, Δημοκρατική Παράταξη είκοσι μία έδρες, Σ.Κ. ΕΔΕΚ τέσσερις έδρες. Έδρα κατέλαβε επίσης, στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Τάσσος Παπαδόπουλος.

Πρόεδρος της Βουλής για την Τρίτη Βουλευτική Περίοδο αναδείχθηκε ο Σπύρος Κυπριανού, με ομόφωνη απόφαση του σώματος.

Εκλογές για την έδρα του Σπύρου 

Μετά το θάνατο του Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, τον Αύγουστο του 1977, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για πλήρωση της κενωθείσας βουλευτικής έδρας διεξήχθη αναπληρωματική εκλογή στις 16 Οκτωβρίου 1977. Εξελέγη ο υποψήφιος του ΔΗ.ΚΟ. Γεώργιος Λαδάς, τον οποίο υποστήριξε και το Α.Κ.Ε.Λ.

Προεδρεύων του σώματος για την περίοδο που προήδρευε της Δημοκρατίας ο Σπύρος Κυπριανού εξελέγη, στις 4 Αυγούστου 1977, ομόφωνα ο Αλέκος Μιχαηλίδης, ο οποίος στη συνέχεια παρέμεινε στο αξίωμα αυτό με απόφαση της Βουλής, που ελήφθη με 20 ψήφους υπέρ, 2 εναντίον και 6 αποχές, μέχρι και την εκλογή Προέδρου της Βουλής. Στη διεξαχθείσα ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου του σώματος, στις 22 Σεπτεμβρίου 1977, 24 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της εκλογής του Αλέκου Μιχαηλίδη, 7 εναντίον και υπήρξε μία αποχή. Υπέρ της υποψηφιότητας του Βάσου Λυσσαρίδη ψήφισαν 5 βουλευτές, 17 ψήφισαν εναντίον και υπήρξαν 10 αποχές.

Εκλογές 24ης Μαΐου 1981

Οι εκλογές της 24ης Μαΐου 1981 για ανάδειξη των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων διεξήχθησαν για πρώτη φορά με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που εισήχθη με τους περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμους του 1979 έως 1981. Με τη νέα νομοθεσία το εκλογικό δικαίωμα γίνεται καθολική υποχρέωση, η αδικαιολόγητη δηλαδή παράλειψη του πολίτη να προσέλθει στις κάλπες συνεπάγεται κυρώσεις ενώπιον δικαστηρίου.

Οι τριάντα πέντε έδρες κατανεμήθηκαν ως ακολούθως: Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά δώδεκα έδρες, ΔΗ.ΚΟ. οκτώ έδρες, ΔΗ.ΣΥ. δώδεκα έδρες, Σ.Κ. ΕΔΕΚ τρεις έδρες.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων εξέλεξε, στις 4 Ιουνίου 1981, Πρόεδρο του σώματος το Γεώργιο Λαδά με 20 ψήφους υπέρ και 12 εναντίον, χωρίς να υπάρχει ανθυποψήφιος.

Εκλογές μετά το θάνατο βουλευτή

Το 1982, μετά το θάνατο του βουλευτή Αμμοχώστου Κώστα Χατζηκακού (ΔΗ.ΣΥ.), διεξήχθη αναπληρωματική εκλογή. Οι ψηφοφόροι Αμμοχώστου οδηγήθηκαν στις κάλπες στις 22 Αυγούστου και εξέλεξαν τον υποψήφιο του ΔΗ.ΚΟ. Ζαχαρία Τουλούρα, τον οποίο υποστήριξε και το Α.Κ.Ε.Λ.

Από πενήντα έδρες, στις ογδόντα…

Σημαντικό σταθμό στην ιστορία του κοινοβουλίου αποτελεί η απόφαση που έλαβε η Βουλή στις 20 Ιουνίου 1985 για αύξηση του αριθμού των βουλευτών σε ογδόντα, από τους οποίους οι πενήντα έξι εκλέγονται από την ελληνική κοινότητα και οι είκοσι τέσσερις από την τουρκική κοινότητα, για να διατηρείται η προβλεπόμενη από το σύνταγμα αναλογία του 70% προς 30%.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε κατ΄ επίκληση του δικαίου της ανάγκης, αφού το σύνταγμα επιτάσσει χωριστή πλειοψηφία Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων βουλευτών για τη σχετική τροποποίηση. Η αύξηση του αριθμού των βουλευτών επιβλήθηκε εκ των πραγμάτων, αφού, λόγω της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της Βουλής και της συμμετοχής της σε πολλούς διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς, ο αριθμός των πενήντα βουλευτών ήταν εξ αντικειμένου ανεπαρκής για την απρόσκοπτη λειτουργία του σώματος και ειδικά των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 8 Δεκεμβρίου του 1985 οι πενήντα έξι έδρες κατανεμήθηκαν ως ακολούθως: Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά δεκαπέντε έδρες, ΔΗ.ΚΟ. δεκαέξι έδρες, ΔΗ.ΣΥ. δεκαεννέα έδρες, Σ.Κ. ΕΔΕΚ έξι έδρες.

Για την Πέμπτη Βουλευτική Περίοδο διεκδίκησαν το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων τέσσερις υποψήφιοι: o Γλαύκος Κληρίδης, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗ.ΣΥ., ο Γεώργιος Λαδάς, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗ.ΚΟ., ο Εζεκίας Παπαϊωάννου, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Α.Κ.Ε.Λ., και ο Βάσος Λυσσαρίδης, εκ μέρους του Σ.Κ. ΕΔΕΚ. Η κυπριακή Βουλή για πρώτη φορά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε να αντιμετωπίσει πρόβλημα διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου του σώματος. Για την άρση του αδιεξόδου η Βουλή ομόφωνα ενέκρινε το ακόλουθο σχέδιο απόφασης αναφορικά με τη διαδικασία για την ανάδειξη Προέδρου του σώματος: Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό του ημίσεος των παρόντων και ψηφιζόντων βουλευτών. Αν κατά την πρώτη ψηφοφορία δεν εκλεγεί Πρόεδρος, ακολουθεί δεύτερη ψηφοφορία και Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τα 2/5 των εγκριτικών ψήφων των παρόντων και ψηφιζόντων βουλευτών, παραλειπομένου τυχόν κλάσματος. Σε περίπτωση που κανένας από τους υποψηφίους δε συγκεντρώσει τις πιο πάνω πλειοψηφίες, γίνεται τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία Πρόεδρος εκλέγεται εκείνος που θα εξασφαλίσει τις περισσότερες εγκριτικές ψήφους των παρόντων και ψηφιζόντων βουλευτών.

Υιοθετώντας αυτή τη διαδικασία, η Βουλή στις 30 Δεκεμβρίου 1985 εξέλεξε Πρόεδρο του σώματος το Βάσο Λυσσαρίδη. Ο Βάσος Λυσσαρίδης εξελέγη Πρόεδρος του σώματος στην τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία που είχε διεξαχθεί για την ανάδειξη Προέδρου της Βουλής, συγκεντρώνοντας 22 ψήφους. Στην ίδια ψηφοφορία ο Γλαύκος Κληρίδης συγκέντρωσε 19 ψήφους, ο Γεώργιος Λαδάς 16 ψήφους και ο Εζεκίας Παπαϊωάννου 14 ψήφους.

Εκλογές 19ης Μαΐου 1991

Οι επόμενες εκλογές για την ανάδειξη των μελών του κοινοβουλίου, διεξήχθησαν στις 19 Μαΐου του 1991. Οι πενήντα έξι έδρες κατανεμήθηκαν ως ακολούθως: Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις δεκαοκτώ έδρες, ΔΗ.ΚΟ. έντεκα έδρες, Σ.Κ. ΕΔΕΚ επτά έδρες, Συνασπισμός ΔΗ.ΣΥ.-Κόμμα Φιλελευθέρων είκοσι έδρες.

Στις 30 Μαΐου 1991 υποβλήθηκαν δύο υποψηφιότητες για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, η υποψηφιότητα του Αλέξη Γαλανού, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗ.ΚΟ., και η υποψηφιότητα του Βάσου Λυσσαρίδη, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ. Η Βουλή ανέδειξε στο αξίωμα του Προέδρου του σώματος για την Έκτη Βουλευτική Περίοδο τον Αλέξη Γαλανό, ο οποίος συγκέντρωσε 31 ψήφους υπέρ, ενώ ο ανθυποψήφιός του Βάσος Λυσσαρίδης συγκέντρωσε 25 ψήφους.

Εκλογές 26ης Μαΐου 1996

Οι εκλογές της 26ης Μαΐου 1996 για ανάδειξη των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων διεξήχθησαν με ένα σύστημα που προσομοιάζει στην απλή αναλογική, το οποίο εισήχθη έπειτα από τροποποίηση του εκλογικού νόμου τον Ιούνιο του 1995.

Οι πενήντα έξι έδρες κατανεμήθηκαν ως ακολούθως: Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις δεκαεννέα έδρες, ΔΗ.ΚΟ. δέκα έδρες, Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών δύο έδρες, Σ.Κ. ΕΔΕΚ πέντε έδρες, Συνασπισμός ΔΗ.ΣΥ. – Κόμμα Φιλελευθέρων είκοσι έδρες.

Μετά τις εκλογές του 1996, διεκδίκησαν το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Έβδομη Βουλευτική Περίοδο ο Σπύρος Κυπριανού, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗ.ΚΟ., και ο Βάσος Λυσσαρίδης, εκ μέρους του Σ.Κ. ΕΔΕΚ. Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων αναδείχθηκε, στις 6 Ιουνίου 1996, ο Σπύρος Κυπριανού συγκεντρώνοντας 30 ψήφους υπέρ, ενώ ο ανθυποψήφιός του Βάσος Λυσσαρίδης συγκέντρωσε 26 ψήφους.

Στις 13 Ιουνίου 1996 η Βουλή αποφάσισε ότι, σε περίπτωση πρόσκαιρης απουσίας ή κωλύματος ή σε περίπτωση που κενωθεί η θέση του Προέδρου της Βουλής και μέχρι να πληρωθεί, όπως ορίζει το σύνταγμα, τα καθήκοντα του Προέδρου της Βουλής θα ασκεί ο βουλευτής Νίκος Αναστασιάδης. Η εν λόγω απόφαση της Βουλής ελήφθη κατά πλειοψηφία με 27 ψήφους υπέρ και 21 εναντίον. Η διάσταση απόψεων προέκυψε από τη διαφορετική ερμηνεία του άρθρου 72.3 του συντάγματος και με πρωτοβουλία της μειοψηφίας το θέμα παραπέμφθηκε στην αρμόδια κατά το σύνταγμα αρχή, το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο κατά πλειοψηφία αποφάσισε ότι η επίδικη απόφαση της Βουλής δεν παραβιάζει το άρθρο 72.3 του συντάγματος.

Οι μεγάλες αλλαγές στον κομματικό χάρτη

Οι επόμενες εκλογές διεξήχθησαν στις 27 Μαΐου του 2001. Οι πενήντα έξι έδρες κατανεμήθηκαν ως ακολούθως: Α.ΔΗ.Κ. μία έδρα, Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις είκοσι έδρες, ΔΗ.ΚΟ. εννέα έδρες, ΔΗ.ΣΥ. δεκαεννέα έδρες, Ε.ΔΗ. μία έδρα, Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών μία έδρα, ΚΙ.ΣΟΣ. τέσσερις έδρες και Νέοι Ορίζοντες μία έδρα.

Για την Όγδοη Βουλευτική Περίοδο το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων διεκδίκησαν οι Δημήτρης Χριστόφιας, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, και Νίκος Αναστασιάδης, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗ.ΣΥ. Πρόεδρος του σώματος εξελέγη, στις 7 Ιουνίου 2001, ο Δημήτρης Χριστόφιας με 33 ψήφους υπέρ, 19 εναντίον και 4 αποχές.

Στις 21 Μαΐου του 2006, διεξήχθησαν οι επόμενες εκλογές. Οι πενήντα έξι έδρες κατανεμήθηκαν ως ακολούθως: Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις δεκαοκτώ έδρες, ΔΗ.ΚΟ. έντεκα έδρες, ΔΗ.ΣΥ. δεκαοχτώ έδρες, ΕΥΡΩ.ΚΟ. τρεις έδρες, Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών μία έδρα και Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ πέντε έδρες.

Για την Ένατη Βουλευτική Περίοδο το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων διεκδίκησαν οι Δημήτρης Χριστόφιας, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Νίκος Αναστασιάδης, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗ.ΣΥ., και Δημήτρης Συλλούρης, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κόμματος. Πρόεδρος του σώματος εξελέγη, την 1η Ιουνίου 2006, ο Δημήτρης Χριστόφιας με 35 ψήφους υπέρ και 21 εναντίον. Ο Δημήτρης Χριστόφιας παρέμεινε στη θέση του Προέδρου της Βουλής μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2008, ημερομηνία κατά την οποία έλαβε χώρα η εγκατάστασή του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξίωμα στο οποίο εξελέγη στις προεδρικές εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου 2008.

Στις 6 Μαρτίου 2008, ύστερα από την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο, με τριάντα έξι ψήφους υπέρ, καμία εναντίον και δεκαπέντε αποχές, ο Μάριος Καρογιάν, έπειτα από πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗ.ΚΟ.

Εκλογές 22ας Μαΐου 2011

Στις εκλογές της 22ας Μαΐου 2011, οι πενήντα έξι έδρες κατανεμήθηκαν ως ακολούθως: ΔΗ.ΣΥ. είκοσι έδρες, Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις δεκαεννέα έδρες, ΔΗ.ΚΟ. εννέα έδρες, Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ πέντε έδρες, ΕΥΡΩ.ΚΟ. δύο έδρες και Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών μία έδρα.

Για τη Δέκατη Βουλευτική Περίοδο διεκδίκησαν το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής τρεις υποψήφιοι: ο Μάριος Καρογιάν, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗ.ΚΟ., ο Γιαννάκης Ομήρου, εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, και ο Γιώργος Περδίκης, εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Για την ανάδειξη Προέδρου του σώματος χρειάστηκε να τηρηθεί η διαδικασία που ενέκρινε και ακολούθησε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις 30 Δεκεμβρίου 1985 για εκλογή Προέδρου του σώματος για την Πέμπτη Βουλευτική Περίοδο. Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη, στις 2 Ιουνίου 2011, κατά την τρίτη φάση της ψηφοφορίας ο Γιαννάκης Ομήρου, εξασφαλίζοντας 28 ψήφους. Στην ίδια ψηφοφορία ο Μάριος Καρογιάν εξασφάλισε 27 ψήφους, ενώ ο Γιώργος Περδίκης απέσυρε την υποψηφιότητά του.

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal