MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΥΠΕΞ: Δεν θα λύσουμε το Κυπριακό με τις βίζες των Τούρκων

Advertisement

Sponsored by exness

Δεν θα λύσουμε το Κυπριακό με τις θεωρήσεις εισόδου Τούρκων υπηκόων στην ΕΕ, ξεκαθάρισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι «ακούω εξωφρενικά πράγματα από πολιτικούς αρχηγούς και δεν ξέρω εάν οφείλεται στον προεκλογικό οίστρο, αλλά σίγουρα εμείς δεν πρόκειται να χάσουμε τη σοβαρότητα μας».

Advertisement

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι λέγονται πολλά για το θέμα των θεωρήσεων εισόδου Τούρκων υπηκόων στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι “ ιδιαίτερα από κάποιους το θέμα αναγορεύεται από θέμα θεωρήσεων σε θέμα λύσης του Κυπριακού”.
Καταρχήν, είπε, “το 2012 η προηγούμενη κυβέρνηση και ορθώς, συμμετείχε στη σύνταξη ενός οδικού χάρτη τον οποίον είχαν τα κράτη μέλη συμφωνήσει ως διαπραγματευτική εντολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δει το θέμα της απαλλαγής θεωρήσεων εισόδου στους Τούρκους υπηκόους. Η Κύπρος συμμετείχε στη σύνταξη αυτού του οδικού χάρτη, έκαμε εισηγήσεις για τη σύνταξη αυτού του οδικού χάρτη, μεταξύ των οποίων, η ανάγκη εφαρμογής όλων των οροδεικτών (benchmarks) χωρίς καμία διάκριση που να ισχύει για όλα τα κράτη μέλη”.

“Η Κύπρος επομένως -αυτή τη στιγμή που πολλά θέματα ανατράπηκαν εξαιτίας της ανάγκης αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, προεξαρχούσης της Γερμανίας στο θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού και λόγω της επιθυμίας να εξυπηρετήσουν την Τουρκία δια μιας απόφασης που να επιτρέπει την απαλλαγή των θεωρήσεων – έχει ένα γνώμονα: υπεύθυνα και σοβαρά να επιμείνει στην εφαρμογή των 72 οροδεικτών και την εκπληρώσει των προνοιών του οδικού χάρτη”.

Ήδη, είπε, “η Κομισιόν σήμερα θα αναγγέλλει ότι 63 ή 64 οροδείκτες έχουν εκπληρωθεί και ότι 7 παραμένουν προς ολοκλήρωση. Τις προσεχείς εβδομάδες και ίσως τον προσεχή μήνα η Κύπρος επιφυλάσσει την οποιαδήποτε στάση της επί του θέματος αυτού μέχρις ότου δει να εκπληρούνται και οι 72 οροδείκτες”.

Θετικό, συνέχισε, “ότι οι Κύπριοι πολίτες δεν θα τυγχάνουν διάκρισης έναντι των υπολοίπων Ευρωπαίων πολιτών να επισκέπτονται την Τουρκία, αλλά η ελεύθερη διακίνηση πολιτών προϋποθέτει ότι ορισμένα θέματα ασφάλειας, εθνικής σημασίας για χώρες, πρέπει επίσης να εκπληρούνται και αυτό προϋποθέτει εφαρμογή όλων των προνοιών, των οροδεικτών που αφορούν τα θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών, τη συνεργασία των αστυνομιών, τη συνεργασία της Europol με την αστυνομία της Tουρκίας και ούτως καθεξής”.

“Γι΄αυτό εμείς”, πρόσθεσε, “ θα περιμένουμε μέχρι να εκπληρωθούν όλοι για να μπορέσουμε να πάρουμε την απόφαση μας, η οποία απόφαση δεν είναι ναι ή όχι απλώς, υπάρχουν διάφορες προϋποθέσεις…Αυτό το θέμα δεν θα αποφασιστεί με ομοφωνία παρά μόνο με ειδική πλειοψηφία όπου και εκεί πάλι όσο πιο σοβαροί είμαστε τόσο πιο πολλά μπορούμε να επιτύχουμε”.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι “υπάρχει μια πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας η οποία προδιέθεσε το Συμβούλιο γι΄ αυτή την πρόθεση της να εισάξει κάποιες τροπολογίες που θα προνοούν ένα είδος δικτύου ασφαλείας ότι αν παραδείγματος χάρη διαπιστωθεί ότι υπάρχει αδικαιολόγητη ροή Τούρκων υπηκόων σε μια χώρα ή αδικαιολόγητα μεγάλος αριθμός αιτητών ασύλου από αυτή τη χώρα, τότε θα μπορούν τα κράτη μέλη να αναστείλουν αυτόματα αυτή την ελευθερία για όσο διάστημα – σε συνεννόηση με την Επιτροπή – αυτό θα είναι αναγκαίο. Αυτά είναι διεργασίες που θα ακολουθήσουν δεν είναι του παρόντος”.
Ερωτηθείς εάν ένα από τα προαπαιτούμενα είναι και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, είπε “όχι, τα προαπαιτούμενα είναι οι υπηρεσίες…μα δεν θα λύσουμε το Κυπριακό με τις θεωρήσεις, ούτε το θέμα της αναγνώρισης με τις θεωρήσεις. Ακούω εξωφρενικά πράγματα από πολιτικούς αρχηγούς, δεν ξέρω εάν οφείλεται στον προεκλογικό οίστρο αλλά σίγουρα εμείς δεν πρόκειται να χάσουμε τη σοβαρότητα μας”.

Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι “εμείς παραμένουμε πιστοί στις πρόνοιες του οδικού χάρτη και στους 72 οροδείκτες”.
Ερωτηθείς ποίοι είναι οι 7 οροδείκτες που δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι τρεις “δεν είναι απευθείας κυπριακού ενδιαφέροντος, αλλά είναι γενικού ενδιαφέροντος που συμπεριλαμβάνει και την Κύπρο” και συνέχισε λέγοντας ότι “είναι παραδείγματος χάρη, η κατοχή διαβατηρίου με βιομετρικά στοιχεία, δεύτερο είναι η διαφθορά, τρίτο είναι ο αντιτρομοκρατικός νόμος. Τα υπόλοιπα είναι θέματα που μας αφορούν άμεσα, η ανάγκη για πρόνοιες ασφάλειας της συνεργασίας μεταξύ των αστυνομιών και της συνεργασίας με την Europol. Όποιος θέλει θα έρχεται στην Κύπρο, τρομοκράτης και μη, τζιχαντιστής και μη διότι δεν μπορούν να συνεννοηθούν μαζί μας; διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι “αυτά τα πράγματα είναι σημαντικά”.

“Έχουμε επίσης το θέμα της παρουσίας των εποίκων και υπάρχει μια γνωστή πολιτική της Τουρκίας που έχει πρόθεση την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου. Τα πράγματα δεν θα είναι ανεξέλεγκτα, τουλάχιστον στις ελεύθερες περιοχές”, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου περί ανεξέλικτης διακίνησης 70 εκατομμυρίων Τούρκων, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι “όλες αυτές τις υπερβολές τις ακούμε από τον κ. Παπαδόπουλο. Πρέπει να είμαστε και λογικοί”, είπε, προσθέτοντας ότι “αν θέλει ο κ. Παπαδόπουλος να βάλει τον πήχη εκεί που θέλει να τον βάλει για να περάσει από κάτω ας το κάνει”.

“Δεν μπορώ να ακούω παράλογα πράγματα και διερωτώμαι αν και ο κυπριακός λαός θέλει να ακούει παράλογα πράγματα”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network