MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Έγκριση Υπουργικού για παροχή ακόμη 46 υπηρεσιών ηλεκτρονικά

Advertisement

Sponsored by exness

Ογδόντα επτά σημαντικές υπηρεσίες θα παρέχονται ηλεκτρονικά μέσω της κυβερνητικής διαδικτυακής πλατφόρμας `Αριάδνη` σε πολίτες και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2017, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης την Τετάρτη, ανακοινώνοντας την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο ακόμη 46 ηλεκτρονικά παρεχόμενων υπηρεσιών και καλώντας τους πολίτες ν` αρχίσουν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα.

Advertisement

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα σχέδιο δράσης για εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης».

Υπενθύμισε ότι το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε το Σεπτέμβριο του 2014 όπου μέσω της Κυβερνητικής Διαδικτυακής Πλατφόρμας ‘Αριάδνη’ άρχισαν να παρέχονται 41 ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες.

«Σήμερα αυτό που έχει εγκριθεί είναι ακόμη 46 ηλεκτρονικές υπηρεσίες η παροχή των οποίων θα ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο χρόνια», είπε, προσθέτοντας ότι «οι 18 από αυτές θα παρέχονται εντός του 2016 ενώ οι υπόλοιπες 28 εντός του 2017».

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη «με το σχέδιο δράσης, σε ό,τι αφορά αυτές οι 46 νέες υπηρεσίες οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήματα, να πληροφορούνται για την πρόοδο των αιτημάτων τους για τις διαδικασίες που παρέχει η Δημόσια Υπηρεσία στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αλλά και να διεξάγουν ηλεκτρονικές πληρωμές».

Εξήγησε παράλληλα ότι «η επιλογή έγινε με βάση τη χρησιμότητα προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και κάποιες από αυτές τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι πολύ σημαντικές και θα οδηγήσουν και σε σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και στη αύξηση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, ειδικά αυτές που παρέχονται από το Τμήμα Φορολογίας και το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω αναμένεται ακόμη ότι «θα βοηθήσουν την Κύπρο να ανέβει στους διεθνείς δείκτες της Παγκόσμιας Τράπεζας που αφορούν την επιχειρηματικότητα και το Digital Agenda Scoreboard της Επιτροπής, όπου η Κύπρος υστερεί».

Ο κ. Πετρίδης είπε επίσης ότι για να γίνει εφικτή η υλοποίηση εντός του χρονοδιαγράμματος «έγινε μια μεγάλη προεργασία με τα αρμόδια Τμήματα του δημοσίου τόσο όσον αφορά τη δική τους προετοιμασία όσο και των συστημάτων πληροφορικής τους που πλέον θα διασυνδέονται με την ‘Αριάδνη’».

«Μέχρι το τέλος του 2017 θα παρέχονται 87 σημαντικές υπηρεσίες για την ‘Αριάδνη’ που αποτελούν και ένα μεγάλο βήμα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση», πρόσθεσε.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα πως «σταδιακά η ‘Αριάδνη’ θα γίνει η κύρια επαφή των πολιτών και των επιχειρήσεων με τη Δημόσια Υπηρεσία».

Κάλεσε τους πολίτες «να αρχίσουν να χρησιμοποιούν από τώρα την ‘Αριάδνη’ και να εγγραφούν διαδικτυακά στον ιστότοπο της με ταυτοποίηση των στοιχείων τους που γίνεται μόνο μια φορά».

Εξήγησε ότι όταν ένας πολίτης θα καταθέτει τα στοιχεία του την ‘Αριάδνη’ δεν θα χρειάζεται να τα υποβάλει εκ νέου σε κάποια Υπηρεσία, αφού τα διάφορα Τμήματα θα πρέπει να αντλούν τα στοιχεία του πολίτη από το σύστημα αυτό και έτσι θα αποφεύγεται η ταλαιπωρία του κοινού και η γραφειοκρατία.

Σύμφωνα με τον ίδιο όλες οι υπηρεσίες, και οι υφιστάμενες και αυτές που τροχοδρομούνται, θα είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Υπηρεσίες που παρέχονται ήδη ηλεκτρονικά αφορούν, όπως ανέφερε, «την έκδοση βεβαίωσης για επιδόματα σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα, προσωπική θυρίδα για φύλαξη εγγράφων δικαιολογητικών, φορολογικά στοιχεία, εγγραφή φορολογουμένου για έμμεσους και άμεσους φόρους, ηλεκτρονική τιμολόγηση προς την Κυβέρνηση, αίτηση για χρωματισμένο πετρέλαιο και άλλα».

Σε ερώτηση για θέματα προσβασιμότητας στο διαδίκτυο διαβεβαίωσε ότι «η προσβασιμότητα είναι αρκετά μεγάλη στην Κύπρο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Το θέμα που αφορά το wifi, πρόσθεσε, «ενδεχόμενα να το δούμε στο μέλλον».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network