MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Αναστάτωση στο εσωτερικό έφεραν τα περί κατάργησης της τούρκικης βίζας

Advertisement

Sponsored by exness

Αναμπουμπούλα στο εσωτερικό μετά το «πράσινο» του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου για απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για τους πολίτες της ΕΕ μόλις η Ευρωπαϊκή Ένωση άρει την υποχρέωση των Τούρκων να έχουν θεώρηση εισόδου όταν ταξιδεύουν στην Ε.Ε. – Εν αναμονή της έκθεσης της Κομισιόν το κυβερνών κόμμα – Ανησυχεί η αντιπολίτευση και ελπίζει να ενεργήσει σωστά η κυβέρνηση

Advertisement

Της δήλωση Τούρκου αξιωματούχου, την οποία μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, σχετικά με την οποία η χώρα του είναι έτοιμη να άρει τις θεωρήσεις εισόδου για τους πολίτες της ΕΕ από τη στιγμή που η ΕΕ φιλελευθεροποιήσει τις προϋποθέσεις για βίζα για τους Τούρκους πολίτες, επακολούθησαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών κομμάτων του τόπου. 

Υπομονή… συστήνει ο ΔΗΣΥ

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μιλώντας για το θέμα ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει τα κυπριακά διαβατήρια.

Στο μεταξύ σχολιάζοντας πληροφορίες για μη υλοποίησης όλων των κριτηρίων για τη συμφωνία με τις θεωρήσεις, ο κύριος Νεοφύτου δήλωσε πως πρέπει να υπάρχει υπομονή μέχρι την αυριανή παρουσίαση της έκθεσης της Κομισιόν.

«Ωστόσο, τόνισε ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να έχει απαίτηση ο Τούρκος υπήκοος να μπορεί με τη συμφωνία να πηγαίνει παντού στην Ευρώπη, αλλά ο Κύπριος να περνά από διαδικασίες μη αναγνώρισης για να εισέλθει στην Τουρκία», όπως ανέφερε.

Όσον αφορά τις επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για χειρισμούς της κυβέρνησης, ο κύριος Νεοφύτου δήλωσε πως τόσο το κόμμα όσο και η κυβέρνηση θα δώσουν τη μάχη και μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο επίσης θα πρέπει να ψηφίσει για τη συμφωνία για τις θεωρήσεις της Τουρκίας.

Για πρόωρα θριαμβολογήματα της Κυβέρνησης μιλάει το ΑΚΕΛ

Όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεξαγόταν συζήτηση για το προσφυγικό και επιχειρείτο να βρεθεί μια συμφωνία με την Τουρκία, η Κυβέρνηση θριαμβολόγησε με το αποτέλεσμα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι «από τότε είχαμε προειδοποιήσει διατυπώνοντας ανησυχίες».

 Ο Αντρος Κυπριανού πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι μία από τις 72 προϋποθέσεις για να παραχωρηθεί η Βίζα στους Τούρκους υπηκόους, η αναγνώριση των κυπριακών διαβατηρίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και βέβαια να αντέξει όλες τις πιθανές πιέσεις που θα ασκηθούν.

 Η ξεκάθαρη θέση του ΑΚΕΛ και η απαίτησή του από την Κυβέρνηση, ανέφερε, είναι να στέλνουμε συνεχώς το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε τίποτε λιγότερο από εκείνο που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής.

Ζητάει σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου το ΔΗΚΟ

Η επικείμενη απόφαση-εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για την προνομιακή θεώρηση βίζας και την ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων υπηκόων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι προκλητική και παντελώς λανθασμένη, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Δηλαδή, είπε, με άλλα λόγια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας λέει πως ενώ εμείς οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούμε να διακινούμαστε ελεύθερα στην πατρίδα μας λόγω της τουρκικής κατοχής, τα 70 εκατομμύρια των Τούρκων θα μπορούν να μπαίνουν στη χώρα μας ελεύθερα.

 Ο κύριος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι προκύπτουν ερωτήματα και από τη στάση της  Κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ στο θέμα, όπως:

Ποιά είναι τα 72 κριτήρια που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τα οποία έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, γιατί δεν συζητήθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο, αν η ελεύθερη διακίνηση των Ελληνοκυπρίων στην ίδια τους τη χώρα είναι μέσα σε αυτά, όπως και το  δικαίωμα περιουσίας και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

 Διερωτάται επίσης Κύπριος Επίτροπος συμφωνεί με τη θέση της Κομισιόν ότι η Τουρκία έχει συμμορφωθεί και αν η Κυβέρνηση συμφωνεί μαζί του.

Το ΔΗΚΟ, κατέληξε ο κύριος Παπαδόπουλος, καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη  να εγκαταλείψει τις προεκλογικές σκοπιμότητες και να συγκαλέσει αμέσως το Εθνικό Συμβούλιο για συζήτηση αυτών  των επικίνδυνων εξελίξεων.

Κινείται σε ορθή κατεύθυνση η κυβέρνηση λέει η ΕΔΕΚ

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι η  θέση της κυβέρνησης αναφορικά με την κατάργηση της θεώρησης βίζας για Τούρκους υπηκόους από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.

 Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι θα παραμείνει σταθερή μέχρι τέλους και παρά τις πιέσεις που ότι θα της ασκηθούν.

 Ο κύριος Σιζόπουλος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει με σταθερότητα να απαιτήσει από τα θεσμικά όργανα της Ένωσης αλλά και τις υπόλοιπες χώρες- μέλη να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία για να αποσύρει το έγγραφο του Ιουνίου του 2014 που χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία εκλιπούσα και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2005 έναντι των Βρυξελλών και αφορούν την Κύπρο.

Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, η Λευκωσία θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι είτε μόνη, είτε και με άλλες χώρες θα παρεμποδίσει τη συνέχιση της διαδικασίας αναβάθμισης των σχέσεων Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της ενταξιακής-της πορείας.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: Με δεμένα τα χέρια η Κυβέρνηση

Οι εξελίξεις έχουν προλάβει την Κυβέρνηση Αναστασιάδη δήλωσε ο Πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Δυστυχώς, είπε, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη παρακολουθεί με δεμένα χέρια τις εξελίξεις για το σχέδιο που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα καταργήσει τη βίζα στους Τούρκους πολίτες.

Οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, πρόσθεσε, το μόνο που κάνουν είναι να μην μας καθησυχάζουν.

Κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συγκαλέσει αμέσως  Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ή Εθνικό Συμβούλιο, για  συντονισμό και ανάληψη δράσης έναντι των τουρκικών και των ευρωπαϊκών σχεδίων που επηρεάζουν την Κύπρο.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: Καθοδηγείται και πάλι η Κομισιόν

«Την ώρα που η Τουρκία επιμένει στις συνομιλίες σε στέρηση δικαιώματος ιδιοκτησίας από τους πρόσφυγες, οδηγώντας έτσι το διάλογο σε στασιμότητα αν όχι σε αδιέξοδο, η Κομισιόν επιχειρεί να καταργήσει τη θεώρηση βίζας για υπηκόους της», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Στέλιος Στυλιανού.

 Πρόσθεσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά, κατά την οποία η Κομισιόν υπό την καθοδήγηση είτε της Μεγάλης  Βρετανίας είτε της Γερμανίας αυτή τη φορά, προχωρεί σε ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Κατάργηση βίζας μόνο με αναγνώριση

Η  κατάργηση βίζας για τους Τούρκους πολίτες περνά μόνο μέσα από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.

Πρόσθεσε πως το γεγονός ότι η απόφαση απαιτεί ειδική πλειοψηφία, αφού αποτελεί συναπόφαση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την Κυπριακή Κυβέρνηση να υποχωρήσει από τη θέση ότι η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει τις βασικές της υποχρεώσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εξέφρασε την ελπίδα η Κυβέρνηση, να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του θέματος και του γεγονότος ότι τυχόν παραγνώρισή της από την Κομισιόν οδηγεί σε καθιέρωση της  τουρκικής θέσης περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και να λάβει έστω και τώρα όλα τα απαραίτητα νομικά και πολιτικά μέτρα προς αποτροπή αυτής της εξέλιξης.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network