MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Για τους Κούρδους προοριζόταν το «καραβάνι» όπλων που βρέθηκε στον Έβρο

Advertisement

Sponsored by exness

Μισθωμένοι μεταφορείς οπλισμού με αποδέκτες Κούρδους που μάχονται κατά του ISIS είναι οι τρεις Βρετανοί υπήκοοι, που συνελήφθησαν στον Εβρο

Advertisement

Μισθωμένοι μεταφορείς οπλισμού με αποδέκτες Κούρδους που μάχονται κατά του ISIS, είναι σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι τρεις Βρετανοί υπήκοοι, που συνελήφθησαν το απόγευμα του Σαββάτου, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και στους Κήπους Έβρου. 

Από την έρευνα των διαβατηρίων, προκύπτει ότι έχουν κάνει διελεύσεις από την Ελλάδα, άλλες τρεις φορές στο παρελθόν και είχαν καταλήξει στην Τουρκία

Οι τρεις άνδρες, 40, 36 και 35 ετών, γνωρίζονται μεταξύ τους, έχουν γεννηθεί στο Ιράκ και είναι κουρδικής καταγωγής.

Ένα τέταρτο άτομο επίσης κουρδικής καταγωγής, που ταξίδευσε μαζί με τους τρεις συλληφθέντες της Αλεξανδρούπολης, πέρασε στην Τουρκία. Συνελήφθη από τις αρχές της γειτονικής χώρας, χωρίς να έχει γίνει γνωστός, ο αριθμός του οπλισμού που κατασχέθηκε, ενώ ανακρίνεται σχετικά με τους αποδέκτες του και τον τελικό προορισμό.

Οι βρετανοί υπήκοοι, κουρδικής καταγωγής, που συνελήφθησαν στη χώρα μας, υποστήριξαν ότι για την μεταφορά του οπλισμού θα λάμβαναν ως αμοιβή 3.000 ευρώ ο καθένας, ενώ θα έπαιρναν ως δώρο τα οχήματα και τα τροχόσπιτα που χρησιμοποίησαν. 

Ισχυρίστηκαν πως οπλισμό και πυρομαχικά θα τα παρέδιδαν σε άγνωστα άτομα, που θα έρχονταν σε επαφή μαζί τους τηλεφωνικά, όταν έφθαναν στα σύνορα της Τουρκίας με το βόρειο Ιράκ, όπου μαίνονται οι μάχες μεταξύ κούρδων και τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Τα όπλα και πυρομαχικά, που μετέφεραν, κάποια από τα οποία πωλούνται νόμιμα σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες για σκοπευτική χρήση, υπάρχουν ενδείξεις ότι αγοράστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Από την έρευνα των διαβατηρίων, προκύπτει ότι έχουν κάνει διελεύσεις από την Ελλάδα, άλλες τρεις φορές στο παρελθόν και είχαν καταλήξει στην Τουρκία.

Οι ξένες μυστικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ελληνικές έχουν ήδη στην κατοχή τους, στοιχεία συνεργών των συλληφθέντων και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν συλλήψεις σε Γερμανία, Αυστρία και Ηνωμένο Βασίλειο. Από τα 10 κινητά τηλέφωνα που είχαν στην κατοχή τους οι τρεις συλληφθέντες έχουν προκύψει κάποια δεδομένα για εκείνους που οργάνωσαν την αγορά και μεταφορά του οπλισμού στο Βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν σε λιμενικούς και αστυνομικούς, τα οχήματα και τα τροχόσπιτα τα αγόρασαν πριν από 1,5 περίπου μήνα από τη Γερμανία. Οδικώς έφθασαν στην Ιταλία και από εκεί ακτοπλοικώς στην Ηγουμενίτσα, στις 2 Φεβρουαρίου, όπως διαπιστώνεται στα εισητήρια που βρέθηκαν στην κατοχή τους. Το δρομολόγιό τους προκύπτει και από τις αποδείξεις διαμονής, αγορών και διοδίων που πέρασαν. Από την παρακολούθηση, που ξεκίνησε αμέσως μετά την αποβίβασή τους από το πλοίο στην Ηγουμενίτσα, διαπιστώθηκε ότι και οι τρεις κατευθύνθηκαν και έμεναν στο ίδιο ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης.

Αρχικά συνελήφθησαν ο 36χρονος και ο 35χρονος στο πάρκινγκ του λιμανιού Αλεξανδρούπολης. Οι λιμενικοί σε ειδικές κρύπτες κάτω από τα στρώματα κρεβατιών του τροχόσπιτου, τα οποία είχαν καλύψει με νοβοπάν και σιλικόνη, βρήκαν μέρος του οπλισμού. Λίγες ώρες αργότερα αστυνομικοί συνέλαβαν τον 40χρονο, στο τελωνείο Κήπων Έβρου. Και σε αυτό το τροχόσπιτο εντοπίστηκαν οπλισμός και σφαίρες σε αντίστοιχες κρύπτες.  Συνολικά εντοπίστηκαν 22 πυροβόλα και αεροβόλα τυφέκια, ελεύθερων σκοπευτών, περίπου 240.000 διατρητικές σφαίρες των 22 και 5,5 χιλιοστών, κλείστρα και 8 διόπτρες.

Στην κατοχή ενός συλληφθέντα βρέθηκαν διάφορα χαρτονομίσματα, σε ευρώ, δολάρια, λίρες Τουρκίας και δυνάρια Ιράκ.

Οι συλληφθέντες προσπάθησαν να πείσουν τους αστυνομικούς ότι είναι απλά οι μεσολαβητές για τη μεταφορά των όπλων και όχι μαχητές. Οι ισχυρισμοί τους, ωστόσο, δεν έχουν πείσει ακόμα τις ελληνικές Αρχές που εξετάζουν σοβαρά το κατά πόσο σχετίζονται με ένοπλες ομάδες Κούρδων. Στο παρελθόν, πάντως, δεν έχουν απασχολήσει τις τουρκικές Αρχές ως ύποπτοι για ένοπλο αγώνα.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι τρεις άνδρες μετέφεραν τόσο μεγάλο οπλισμό και πυρομαχικά, διασχίζοντας τουλάχιστον τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, σε μία περίοδο που

-τουλάχιστον θεωρητικά- οι ευρωπαϊκές Αρχές ασφαλείς βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής υπό το φόβο των τζιχαντιστών. Εκτός αν επρόκειτο για ένα απόλυτα ελεγχόμενο ταξίδι, προκειμένου να διαπιστωθούν οι επαφές τους, με τις συλλήψεις να τοποθετούνται γεωγραφικά πριν περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Αντιτρομοκρατική έχει ενισχύσει ήδη τα κλιμάκιά της στις μεθοριακές περιοχές και έχει ενισχύσει το δίκτυο πληροφοριών της. Ενδεικτική της επιφυλακής ήταν η προ δύο εβδομάδων σύλληψή του 29χρονου τζιχαντιστή «Μάξιμους», Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς στην Αλεξανδρούπολη. Ο «Μάξιμους» ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες για τις σχέσεις του με την Αλ Κάιντα και σε λογαριασμό που διατηρούσε με ψευδώνυμο στο Facebook είχε γράψει: «Αν πάω εγώ στην Παλαιστίνη ο Χάνιμπαλ Λέκτερ θα μοιάζει με… γατάκι». Ο 29χρονος ήταν καταχωρημένος στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν ως ύποπτος για ισλαμιστική τρομοκρατία.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΜΠΑΚΕΝΓΚΑ;

ShootandGoal