MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Τρόμος» στις Βρυξέλλες – Στρατοκρατούμενη ζώνη η καρδιά της Ευρώπης (pics – video)

Advertisement

Sponsored by exness

«Φρούριο» οι Βρυξέλλες – Η βελγική υπηρεσία ασφαλείας αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή για την πόλη των Βρυξελλών στο επίπεδο 4, κάνοντας λόγο για «επικείμενη απειλή» – Σε αναζήτηση του ασύλληπτου Σαλάχ Αμπντεσλάμ – Κλειστό το μετρό, ακυρώθηκαν ματς και συναυλίες

Advertisement

Σε κατάσταση συναγερμού τελεί αυτή την στιγμή η Ευρώπη με την «καρδιά» της, τις Βρυξέλλες, να θυμίζουν στρατοκρατούμενη ζώνη με δεκάδες στρατιώτες με τα όπλα στο χέρι να περιπολλούν στους δρόμους.

Την ίδια ώρα ένα όργιο φημών για την ανακάλυψη χημικών στη Μολεμπέκ, την κλοπή στολών για τη  αντιμετώπιση χημικού πολέμου από νοσοκομείο του Παρισιού και alert στο δίκτυο ίδρευσης  της Γαλλικής πρωτεύσουσας, κάνει το γύρο του διαδικτύου πιστοποιώντας ότι μετά την τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά του Παρισιού και στο θέατρο Μπαλακλάν τίποτε δεν θα είναι όπως πριν.   

H βελγική κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση του επιπέδου συναγερμού για την τρομοκρατία στο ανώτατο όριο μετατρέποντας τις Βρυξέλλες σε «φρούριο», την ίδια στιγμή που στο Παρισι φόβοι για επιθέσεις με χημικά ώθησαν την κρατική επιχείρηση ύδρευσης της χώρας να απαγορεύσει την πρόσβαση σε συγκεκριμένα σημεία των εγκαταστάσεων και του δικτύου. Νωρίτερα, πληροφορίες έκαναν λόγο για κλοπή για μυστηριώδη κλοπή στολών προστασίας απέναντι σε χημικά υλικά από μεγάλο νοσοκομείο στο Παρίσι.

Υπό το κράτος του φόβου, η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε πως παρατείνει την απαγόρευση διαδηλώσεων στους δρόμους της πρωτεύουσας μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των νέων μέτρων ασφαλείας μετά το μακελειό της 13ης Νοεμβρίου. 

«Φρούριο» οι Βρυξέλλες

Όλοι οι σταθμοί του μετρό των Βρυξελλών θα παραμείνουν κλειστοί σήμερα, όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία μεταφορών της πρωτεύουσας του Βελγίου (Stib), αφού στην πόλη αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στο ανώτατο όριο εξαιτίας μιας «επικείμενης» απειλής, όπως ειχε συμβεί αμέσως μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο εβραϊκό μουσείο, στο κέντρο των Βρυξελλών.

Όπως αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με το υπουργό εξωτερικών του Βελγίου Didier Reynders, 1.000 βέλγοι στρατιώτες βρίσκονται σε επιφυλακή για να κάνουν περιπολίες στην χώρα.

Τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας δεν είναι ακόμη συγκεκριμένα, ωστόσο το πρωί του Σαββάτου η βελγική εφημερίδα «Derniere Heure» ανέφερε πως -σύμφωνα με πληροφορίες της -κατά τη διάρκεια ερευνών που έγιναν την Παρασκευή το βράδυ στη συνοικία Molenbeek, βρέθηκε μεγάλο οπλοστάσιο. Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω συνοικία είναι το μέρος όπου ο Αμπαούντ φέρεται να είχε στήσει τον τρομοκρατικό του πυρήνα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ανάμεσα στο όπλα βρέθηκαν εκρηκτικά αλλά και χημικά προϊόντα.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες του Guardian, σε έρευνα που έγινε σε σπίτι υπόπτου ο οποίος συνελήφθη, ανακαλύφθηκαν όπλα, όχι όμως εκρηκτικά. Όπως ανέφερε εισαγγελέας του Βελγίου ο συλληφθείς θεωρείται ύποπτος για τρομοκρατικές ενέργειες.

Σε αναζήτηση του ασύλληπτου Σαλάχ Αμπντεσλάμ

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται το «κυνήγι» για την εύρεση του ασύλληπτου τρομοκράτη που συμμετείχε στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος μπορεί να βρίσκεται στο Βέλγιο.

Η Βελγική κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να επικοινωνήσουν με τις αρχές αν έχουν στοιχεία για το που βρίσκεται ο ακόμη ασύλληπτος τρομοκράτης , που συμμετείχε στο μακελείο του Παρισιού. O Αμπντεσλάμ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών βρίσκεται ακόμη στη χώρα, ενώ και αδελφός του Μπραχίμ ανατινάχθηκε κατά τη διάρκεια των επιθέσεων σε καφέ του Παρισιού. Τα δύο αδέλφια μεγάλωσαν στη συνοικία Molenbeek των Βρυξελλών όπου μετά από έρευνες της αστυνομίας ανακαλύφθηκε οπλοστάσιο, στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται βελγική εφημερίδα, υπήρχαν εκρηκτικά και χημικά προϊόντα.

Σαρλ Μισέλ: Απειλή για επίθεση παρόμοια με εκείνη του Παρισιού

Ο πρωθυπουργός της χώρας Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα, επεσήμανε ότι είναι υπαρκτή μια «απειλή διάπραξης επιθέσεων από πρόσωπα με την χρήση όπλων και εκρηκτικών υλών σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας», δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο την αύξηση του επιπέδου συναγερμού- που ανήλθε πλέον στο επίπεδο 4- σε όλη την περιοχή των Βρυξελλών, το αεροδρόμιο των Βρυξελλών όπως και το Βιλβόρντε, μια κοινότητα στη Φλάνδρα όπου πολλοί νέοι έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί.

«Αυτό προκύπτει από αρκετά ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την απειλή να διαπραχθεί μια επίθεση παρόμοια με εκείνη που διαπράχθηκε στο Παρίσι» δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου. Ο επικεφαλής της βελγικής κυβέρνησης επισήμανε επιπλέον ότι είναι υπαρκτή μια «απειλή επιθέσεων από πρόσωπα με την χρήση όπλων και εκρηκτικών υλών, (επιθέσεις) που θα διαπραχθούν ενδεχομένως ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές ».

Οι πιθανοί στόχοι είναι σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ «οι εμπορικοί δρόμοι, οι συγκεντρώσεις, οι πολυσύχναστοι χώροι και τα μέσα μαζικής μεταφοράς» προσέθεσε ο ίδιος, μετά το τέλος μιας σύσκεψης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

«Διαθέτουμε επαρκή στοιχεία για να εκτιμήσουμε ότι η απειλή είναι συγκεκριμένη και επικείμενη» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντιντιέ Ρεντέρς προσερχόμενος στη σύσκεψη.

Κλειστό το μετρό, ακυρώθηκαν ματς και συναυλίες

«Έπειτα από τη σύσταση του κέντρου κρίσεων της Δημόσιας Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, όλοι οι σταθμοί του μετρό (…) θα παραμείνουν κλειστοί σήμερα. Είναι ένα προληπτικό μέτρο», ανακοίνωσε η Stib σήμερα το πρωί στον ιστότοπό της.

Εμφανής είναι πλέον η παρουσία του βελγικού στρατού στο κέντρο της πόλης. Οι μεγάλες δημόσιες συναθροίσεις του Σαββατοκύριακου (ποδοσφαιρικοί αγώνες, συναυλίες κ.α.) έχουν σε μεγάλο βαθμό ακυρωθεί.

 

 

«Τα λεωφορεία θα κυκλοφορούν, όμως κάποια τραμ επηρεάζονται από το μέτρο αυτό», εξηγεί η Stib, η οποία θα αποφασίζει «σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και την αστυνομία μέρα με την ημέρα αν θα ανοίξουν και πάλι οι σταθμοί».Σύμφωνα με νεότερη πληροφόροηση, το μετρό της πρωτεύουσας αναμένεται να ανοίξει την Κυριακή το μεσημέρι.

Οι βελγικές αρχές αύξησαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στο ανώτατο όριο το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε το εθνικό κέντρο κρίσεων OCAM, κάνοντας λόγο για μια «επικείμενη» απειλή.

Το OCAM αύξησε στο 4 το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών, ενώ για την υπόλοιπη χώρα παραμένει στο 3.

Εκτός από τα μέτρα που αφορούν το μετρό, το κέντρο κρίσεων συνέστησε σήμερα «στις διοικητικές αρχές των 19 κοινοτήτων (της περιοχής των Βρυξελλών) να εξετάσουν το ενδεχόμενο ακύρωσης μεγάλων εκδηλώσεων» και «την αναστολή των αγώνων της Α’ και της Β’ κατηγορίας αυτό το Σαββατοκύριακο».

Παράλληλα πρότεινε να συσταθεί στους πολίτες «να αποφεύγουν τους χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι» και «να ενισχυθεί το δυναμικό της αστυνομίας και του στρατού».

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network