MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Νούλαντ: Λύση από τους Κύπριους για τους Κύπριους

Advertisement

Sponsored by exness

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο την Υφυπουργό Εξωτερικών υπεύθυνη για Ευρωπαϊκές υποθέσεις της χώρας Βικτόρια Νούλαντ.

Advertisement

Η κυρία Νούλαντ, μετά τη συνάντηση που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, ανέφερε ότι είχε «μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη» και πρόσθεσε ότι προσβλέπει στη συνάντησή της με τον κ. Ακιντζί αργότερα σήμερα.

Επισήμανε ότι ρόλος των ΗΠΑ είναι να υποστηρίξουν την ισχυρή διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και μια λύση από τους Κύπριους για τους Κύπριους.

Σημείωσε, επίσης, ότι «Οι ΗΠΑ είναι πραγματικά ενθαρρυμένες από την σκληρή δουλειά και των δύο ηγετών για την ειρήνη, πολύ ενθαρρυμένες από τις αναφορές που λαμβάνουμε και από τις δύο πλευρές στο νησί για τη δέσμευση που υπάρχει τώρα ο λαός της Κύπρου να έχει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ευκαιρία, το μέλλον που του αξίζει».

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος πρόσθεσε ακόμη ότι η διμερής συνεργασία των ΗΠΑ με την Κύπρο αναπτύσσεται από οικονομικής πλευράς και πλευράς ασφάλειας και ότι προσβλέπει στην ώρα που ολόκληρος ο λαός της Κύπρου θα επωφεληθεί από αυτή. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα μια πολύ καλή συνάντηση με την Αμερικανίδα Υφυπουργό Εξωτερικών κα Νιούλαντ κατά την οποίαν έγινε συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, για τις συνομιλίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί όλων των πτυχών του Κυπριακού και έγινε εκτενής συζήτηση στο θέμα των αγνοουμένων, ένα θέμα για το οποίο αναμένουμε από την Τουρκία να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, έτσι ώστε τόσα χρόνια μετά να δοθεί τέλος στο δράμα των οικογενειών τους.

Εμείς θεωρούμε ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Τουρκία να αποδείξει στην πράξη αυτά που δημόσια δηλώνει γενικότερα για το Κυπριακό. Το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα θέμα στο οποίο μπορεί αν το επιθυμεί να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν την περιοχή μας, την Ανατολική Μεσόγειο. Γνωρίζετε το ενδιαφέρον από πλευράς ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο. Συζητήθηκαν ακόμη οι διμερείς μας θέσεις. Υπάρχει σε εξέλιξη ένας διάλογος για περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων μας και συζητήθηκαν επίσης θέματα Ενέργειας, Ασφάλειας και η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας».

Ερωτηθείς αν η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία με τις επικείμενες εκλογές μπορεί να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα ήθελα να υπεισέλθω στα εσωτερικά της Τουρκίας, εκείνο που έχει περισσότερο σημασία είναι το αποτέλεσμα των εκλογών και πώς αυτό θα διαμορφωθεί σε συγκεκριμένες εξελίξεις σε σχέση με το σχηματισμό Κυβέρνησης. Εκείνο που παραμένει δεδομένο είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα, και υπάρχουν διάφορα επίπεδα στα οποία μπορεί να δείξει στην πράξη αν αυτά που δημόσια δηλώνει περί επιθυμίας επίλυσης του Κυπριακού τα εννοεί».

Ερωτηθείς για τη συζήτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κα Νιούλαντ για τα θέματα Ενέργειας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έγινε συζήτηση για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή μας με τα αποτελέσματα στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και πώς προσχωρούν – γνωρίζετε ότι υπάρχει αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας – και συζητήθηκε επίσης και η πτυχή που σχετίζεται με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Σε ερώτηση αν αναμένουμε κάτι συγκεκριμένο από τις ΗΠΑ σε σχέση με τη διαδικασία για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «όσον αφορά τη διαπραγμάτευση γνωρίζετε ότι είναι κυπριακής ιδιοκτησίας. Έχω αναφέρει ήδη τον καθοριστικό ρόλο που η Τουρκία διαδραματίζει γενικότερα στις εξελίξεις στο Κυπριακό. Άρα, εμείς αναμένουμε από όλους όσοι ενδιαφέρονται για το Κυπριακό, ειδικότερα από τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που ασχολούνται με το Κυπριακό σε τακτά χρονικά διαστήματα, να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Στα κατεχόμενα η Βικτώρια Νούλαντ

Μετά τη συνάντηση της με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η Βικτώρια Νούλαντ επισκέφθηκε τα κατεχόμενα όπου είχε συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Η συνάντηση διήρκεσε γύρω στη μια ώρα. Η κ. Νούλαντ είπε πως ήταν πολύ καλή και εξέφρασε ελπίδα για το μέλλον. Ανέφερε πως είχαν μια καλή συζήτηση για τη σημασία της ειρήνης και της συμφιλίωσης, όχι μόνο για το λαό της Κύπρου, αλλά και για «αυτή την ταραχώδη περιοχή, που χρειάζεται σταθερότητα, που χρειάζεται ειρήνη, που χρειάζεται ένα θετικό παράδειγμα με τις δυο κοινότητες να ζουν μαζί».

Υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να στηρίζουν αυτή τη διαδικασία και τους ηγέτες καθώς κάνουν δύσκολα βήματα, σημειώνοντας παράλληλα πως επιθυμία των ΗΠΑ είναι αυτή να είναι μια διαδικασία που να καθοδηγείται από τους Κύπριους.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network