MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Άρχισε τις εργασίες του το 18ο Συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων

Advertisement

Sponsored by exness

Άρχισε τις εργασίες του το 18ο Παγκόσμιο συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων και η Ετήσια Συνόδος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία

Advertisement

Χαιρετισμούς απεύθυναν στο Συνέδριο ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης και ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Ανδρέας Παπαευριπίδης

Κασουλίδης: Η Τουρκία να αδράξει την ευκαιρία που της δίνει το θετικό κλίμα στην Κύπρο

Η επανέναρξη των συνομιλιών μετά από μια μακρά διακοπή λόγω των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, συνεχίζονται εντατικά και μέχρι στιγμής οι συναντήσεις των δύο ηγετών σημειώνουν ουσιαστική πρόοδο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης

Σε χαιρετισμό στο συνέδριο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στην τ/κ κοινότητα και οι λόγοι για τους οποίους προκλήθηκε αυτό το αποτέλεσμα, αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη και συμβάλλει στο θετικό κλίμα μέσα στο οποίο ξεκίνησαν και διεξάγονται μέχρι στιγμής οι συνομιλίες.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι στην παρούσα φάση είναι αναγκαία η υπομονή, η επιμονή και η προσήλωση στο στόχο και ότι είναι καλοδεχούμενη η προθυμία της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει, αλλά τουλάχιστο μέχρι στιγμής αυτή δεν είναι αναγκαία.

«Η Τουρκία έχει να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην επίλυση του προβλήματος και αναμένουμε από αυτή να αδράξει την ευκαιρία που της δίνει το θετικό κλίμα στην Κύπρο, να εγκαταλείψει την άτεγκτη της στάση και να προσφέρει εποικοδομητικά στη διαδικασία, αφήνοντας τους Κυπρίους να συμφωνήσουν τη λύση που επιθυμούν», ανέφερε.

Απευθυνόμενος στους απόδημους ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και δυναμικότητα να αγωνίζονται για την προβολή της Κύπρου, την δικαίωση του εθνικού μας αγώνα αλλά και την   τη διατήρηση και ενίσχυση του ρόλου τους στις παροικίες μας.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Κύπρος, λαός και πολιτική ηγεσία, εκτιμούν και αναγνωρίζουν το πολύτιμο έργο των αποδήμων και θα είναι αρωγοί στο έργο τους.

Ομήρου: Καθήκον όλων είναι μια λειτουργική και βιώσιμη λύση

Στο χαιρετισμό του o Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου καλωσόρισε τους απόδημους, σημειώνοντας ότι η συνεισφορά τους στην ορθή προβολή των δικαίων του λαού στις χώρες που ζουν και δημιουργούν, «υπήρξε όλες αυτές τις δεκαετίες καθοριστικής σημασίας. Με τις πρωτοβουλίες σας, με τις δράσεις και τις συνεχείς κινητοποιήσεις σας, έχετε καταξιωθεί ως πρωτοπόροι του αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για την αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας».

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι το καθήκον όλων απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό είναι η με κάθε κόπο και κάθε θυσία αποτροπή της παγίωσης των τετελεσμένων της εισβολής και η εμμονή σε λύση που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη και θα αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου.

Φωτίου: Η νέα γενιά των αποδήμων είναι η ελπίδα μας και θα την στηρίξουμε

Το κεφάλαιο της απόδημης νεολαίας μας αποτελεί πολιτική κύριας προτεραιότητας, ανέφερε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου σε χαιρετισμό του.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι οι βασικοί άξονες της πολιτικής αυτής περιλαμβάνουν την αξιοποίηση της απόδημης νεολαίας, με συγκεκριμένα προγράμματα και δράσεις, όπως για παράδειγμα, η ενεργότερη εμπλοκή των νέων μας στα παροικιακά δρώμενα, αλλά και στην πολιτική ζωή των χωρών διαμονής τους, η στενότερη επαφή και γνωριμία τους με την Κύπρο, καθώς και η εκμάθηση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού της.

Απευθυνόμενος στους αποδήμους, είπε πως η εδώ παρουσία τους καταδεικνύει τους άρρηκτους δεσμούς τους με την πατρώα γη και επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά το έντονο ενδιαφέρον και τη μεγάλη τους έγνοια για την ευόδωση του αγώνα που μαζί διεξάγουμε για εθνική και φυσική επιβίωση.

Αισιοδοξία για την πορεία των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού και δέσμευση για συνέχιση του αγώνα στο εξωτερικό, εξέφρασαν απόψε οι απόδημοι, στην έναρξη του 18ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων και την Ετήσια Σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων, στο Συνεδριακό Κέντρο, στη Λευκωσία.

Πρόεδρος ΠΟΜΑΚ: Δεν θέλουμε λύση χάριν της λύσης

Στην προσφώνηση του, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Ανδρέας Παπαευριπίδης ανέφερε ότι στο Κυπριακό παρατηρείται μια “κινητικότητα” και ότι οι συνομιλίες “διεξάγονται σε ένα θετικό κλίμα”, σημειώνοντας ότι “για να πετύχουμε μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, πρέπει να έχουμε όραμα, αισιοδοξία και ελπίδα, και ασφαλώς δεν εννοούμε ότι επιδιώκουμε την οποιανδήποτε λύση χάριν της λύσης”.

Όσον αφορά την οικονομία, αναφέρθηκε στην κρίση και ανέφερε ότι, παρά τα επιτεύγματα, “πολλά είναι ακόμη τα υπαρκτά προβλήματα που περιμένουν λύσεις, με αυτό της ανεργίας κυρίως να επηρεάζει πολύ κόσμο και κυρίως νέους, αλλά πιστεύω θα τα καταφέρουμε”.

Είπε, επίσης, ότι “οι περιφερειακές συνεργασίες με γειτονικές χώρες είναι ό,τι καλύτερο για την πλευρά μας, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου μας πλούτου, στηριζόμενοι σε αυτές, ειδικότερα σε μια περίοδο που οι συνθήκες στη γύρω περιοχή είναι πολύ επικίνδυνες αλλά και πολύ κοντά μας”.

Ο κ. Παπαευριπίδης σημείωσε ότι “η εικόνα που εκπέμπεται προς τα έξω δεν είναι αυτή που θέλουμε να βλέπουμε ως απόδημοι, αλλά ούτε και θέλουμε να δίνεται στους ξένους που με τη σημερινή τεχνολογία βλέπουν τα πάντα σε καθημερινή βάση”, και συνέστησε να χαμηλώσουν οι τόνοι και να δοθεί προς τα έξω η εικόνα που θα βοηθήσει την Κύπρο.

Πηγή:ΚΥΠΕ 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network