MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Πέρασε ομόφωνα το ψήφισμα του Σ.Α για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Advertisement

Sponsored by exness

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτηση ομόφωνα το ψήφισμα 2234 με το οποίο ανανεώνει για ακόμη 6 μήνες, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2016, τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Advertisement

Το ΣΑ παροτρύνει τις πλευρές να κατανοήσουν τη σημερινή ευκαιρία με αποφασιστικότητα για να εξασφαλίσουν μια συνολική διευθέτηση και καλεί τους δύο ηγέτες να καταβάλλουν προσπάθειες για περαιτέρω εργασία για την επίτευξη συγκλίσεων στα βασικά θέματα.

Παράλληλα καλεί όλα τα μέρη να παράσχουν με μεγαλύτερη ταχύτητα πλήρη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές, δεδομένης της ανάγκης να εντατικοποιηθεί το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους και επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο, ιδιαίτερα το ψήφισμα 1251 (1999) της 29ης Ιουνίου 1999 και τα μεταγενέστερα ψηφίσματα.

Διπλωματικές πηγές εκφράζουν ικανοποίηση για το περιεχόμενο, αλλά και τη διαδικασία, στη διάρκεια της οποίας η ελληνοκυπριακή πλευρά πέτυχε 2-3 τροποποιήσεις που ζήτησε.

Μεταξύ άλλων το κείμενο σημειώνει πως «η κυβέρνηση της Κύπρου συμφώνησε με την άποψη ότι δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στο νησί η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι απαραίτητη πέραν της 31ης Ιουλίου 2015, χαιρετίζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και σημειώνει πως η εξεύρεση λύσης εναπόκειται πρωτίστων στους ίδιους τους Κύπριους με την απαραίτητη υποβοήθηση από τα Ηνωμένα Έθνη.»

Επίσης τονίζεται πως το στάτους κβο δεν μπορεί να διατηρηθεί άλλο ενώ γίνεται λόγος στα ΜΟΕ, για τα οποία η έκθεση του Γενικού Γραμματέα παροτρύνει τις δύο κοινότητες για εφαρμογή όλων των συμφωνημένων ΜΟΕ και εφαρμογή περαιτέρω βημάτων για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, μέσω του ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης.

Στην έκθεση γίνεται λόγος και για «τα πολλά σημαντικά οφέλη» συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών που θα προκύψουν από μια μόνιμη διευθέτηση του Κυπριακού ενώ παροτρύνει τους ηγέτες να καλλιεργήσουν μια θετική δημόσια ρητορική και ενθαρρύνοντάς τους ξεκάθαρα, να εξηγήσουν τα οφέλη από τη διευθέτηση, όπως και την ανάγκη αυξημένης ευελιξίας και συμβιβασμού ώστε να τη διασφαλίσουν και στις δύο κοινότητες, πολύ πριν από οποιαδήποτε τελικά δημοψηφίσματα.

Τέλος το ψήφισμα καλεί τους δύο ηγέτες:

  • Να καταβάλλουν προσπάθειες για περαιτέρω εργασία για την επίτευξη συγκλίσεων στα βασικά θέματα
  •  Να συνεχίσουν να εργάζονται με τις Τεχνικές Επιτροπές με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των Κυπρίων
  •  Να βελτιωθεί η δημόσια ατμόσφαιρα για τις διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης των δημοσίων μηνυμάτων πάνω στις συγκλίσεις και την περαιτέρω πορεία, και την μεταφορά περισσότερο εποικοδομητικών και εναρμονισμένων μηνυμάτων
  •  Αύξηση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία, ανάλογα με την περίπτωση.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network